Dikkatler ABD Seçimlerinde

Bigpara Haber

Yatırımcılar, dikkatlerini ‘Amerika’da yapılacak seçimlere ve seçim sonucu oluşacak yeni hükümetin Amerika’nın oluşacak yeni dünya rolüne’ konsantre olmuş durumdalar.

Amerikan piyasalarında bu haftada son birkaç haftadır süregelen trend değişmedi, ve telekomlar kan kaybetmeye devam ederken, bundan faydalanan Dow şirketleri yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ettiler.

Haftayı Dow Jones endeksi yüksek artışlarla tamamlarken, hafta başında oldukça değer kaybeden Nasdaq hafta sonuna doğru Alcatel ve QCOM (Qualcom)’un yaptığı iyi kar açıklamaları ile toparlandı. Chip üreticilerinin son çeyrekte ve 2001’de satışlarının % 32 civarında artacağını açıklamaları teknoloji hisselerini hareketlendiren haberlerdi.

Geçen hafta açıklanan GDP rakamları ve bu hafta perşembe açıklanan işsizlik rakamları ekonomideki yavaşlamanın sürdüğünü gösterirken, FED’in başkanlık seçimleri sonrasında yapacağı toplantıda faiz arttırımlarına devam etmeyeceği ve bias’ında neutrale çekileceği görüşü ağırlık kazanmaya başlıyor.

Ekonominin düzenli olarak yavaşlaması analistleri Amerika’nın bir durgunluğa girmeden büyümesini azaltabileceği konusunda ümitlendirirken, aynı nedenle şirketlerin 2001’de bu seneki kar seviyelerini yakalamakta zorlanacağını tahmin ediyorlar. Bununla beraber çoğu analist S&P ve Nasdaq için yaptıkları yıl sonu tahminlerini azaltarak revize ettiler.

Geride bıraktığımız hafta asıl hareketli olan Avrupa piyasalarıydı. Beklentiler doğrultusunda faiz artırımına gitmeyen Avrupa Merkez Bankası (ECB), cuma günü ani bir kararla zor durumda olan Euro’ya müdahalede bulundu. Ancak geçen seferki müdahalede Amerikan Merkez Bankası da müdahaleyi desteklerken bu defa destek vermedi.

ECB, Euro’ya 0.8625 seviyelerinden dolar satarak destek verdi. Uzmanlar, yapılan müdahale tutarının yaklaşık 1,5 – 2 Milyar Euro olduğunu ifade ettiler.

Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın yaptığı müdahalenin ardından Londra’da 0.87 dolar ile 0.8743 dolar arasında işlem görmeye başladı. (E.P.TREND)

Diğer Genel Haberleri