Dikkat! Yükselişin hazmı gerek

Uzmanlar, kısa sürede yaşanan bu yükselişin hazmedilmesi gerektiğini belirtiyor

Bigpara Haber
İMKB`nin son 2 yılın en düşük seviyelerini gördüğü 2   Temmuz`dan bu yana, endeksi taşıyan bankacılık hisseleri ortalama yüzde 28,7 yükseldi. Uzmanlar, kısa sürede yaşanan bu yükselişin hazmedilmesi gerektiğini belirtiyor.
 

Sefer YÜKSEL / REFERANS GAZETESİ
 
Global piyasalarda yaşanan krizin yeniden hortlaması ve içeride AK Parti`ye açılan kapatma davası ile Ergenekon gözaltılarının yarattığı olumsuzluklarla temmuz ayı başında 32 bin 687 puana kadar gerileyerek son iki yılın en düşük seviyelerine düşen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nı (İMKB) dipten bankacılık hisseleri aldı.

İMKB`nin 32 bin puana kadar gerilediği 2 Temmuz ile 18 Temmuz tarihleri arasında bankacılık hisseleri kelimenin tam anlamıyla ralli yaptı. Söz konusu dönemde Bankacılık Endeksi yüzde 28,7 yükselirken, İMKB de yüzde 14,2 değer kazanarak cuma kapanış itibarıyla 37 bin 946 puana yüseldi. Bankacılık hisselerinin yükselişinde, son dönemde yaşanan yabancı girişleri etkili olurken, özellikle uluslararası yatırım bankası JP Morgan`ın Türk bankaları için yazdığı olumlu rapor etkili oldu.

Ancak, uzmanlar, bankacılık hisselerinin son dönemde çok hızlı yükseldiğini ve bu hızlı yükselişin ardından kâr realizasyonu geleceğini belirtiyorlar. Orta ve uzun vade için bankacılık hisselerinde potansiyelin bulunduğunu ifade eden uzmanlar, kısa vadede hızlı yükselişin hazmedilmesi gerektiğini ve bankacılık hisselerine satış gelebileceğini kaydettiler. 

38 bin 500 üst sınır

Bankacılık hisselerinin fiyat/kazanç oranlarının çok düşük seviyelere geldiğini belirten A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, dolayısıyla ilk tepkinin de bankacılık hisselerine gelmesinin normal olduğunu söyledi. Türkiye piyasasında likit kağıtların banka hisseleri olduğu için bu hisselere alım geliğini ifade eden Salar, Bono faizlerindeki düşüş de bankaların bono portföyleri açısından bir avantaj. Ancak bankacılık hisseleri kısa zamanda çok hızlı yükseldi.
 
Bu yükselişi hazmetmemiz gerekiyor. Genel olarak 38 bin 500 seviyesinin kısa vade için yükselişin üst sınırı olduğu kanatindeyim. Buna bağlı olarak da endekste yükseliş olmayacağı için banka hisselerinde de bir miktar realizasyon bekliyorum diye konuştu.
 
Yükselişte Denizbank lider

İMKB`nin son 2 yılın en düşük seviyesini gördüğü 2 Temmuz tarihinden itibaren hisseleri en fazla yüselen banka Denizbank oldu. Söz konusu dönemde Denizbank hisseleri adeta uçarak YTL bazında yüzde 156,1 getiri sağladı. Denizbank hisselerinin bu denli yükselmesinde halka açıklık oranı düşük olan şirkette ana ortak Dexia`nın alımları etkili oldu.

Denizbank`ın halka açıklık oranı yüzde 0,15`ler seviyesinde bulunuyor. Bankacılık endeksinde, söz konusu dönemde hisse fiyatı en fazla yükselen ikinci banka ise Akbank oldu. Akbank hisseleri bu dönemde yüzde 42,1 yükselirken, Finansbank hisseleri yüzde 37,8, Garanti Bankası hisseleri ise yüzde 32,1 değer kazandı.
 
En fazla işlem hacmi Garanti`de

150 dolara dayanan petrol fiyatlarının yeniden düşüş trendine girmesi, yurtdışı borsalarda yaşanan toparlanmalar ve içeride Hazine`nin zorlu geçmesi beklenen itfalarını sorunsuz atlatması ve AK Parti`nin kapatılmayacağına yönelik beklentilerin artmasıyla Türkiye piyasalarına yeniden ciddi miktarda bir para girişi yaşandı.

2-18 Temmuz tarihleri arasında en fazla işlem hacmi Garanti Bankası hisselerinde yaşandı. Söz konusu dönemde 3 milyar 701 milyon YTL ile Garanti Bankası hisseleri işlem hacmi rekoru kırdı. İşlem hacmi sıralamasında Garanti Bankası`nı 2 milyar 390 milyon YTL ile İş Bankası hisseleri izledi. Aynı dönemde Vakıfbak hisselerinde 808.4 milyon YTL, Akbank hisselerinde 491.6 milyon YTL, Yapı Kredi hisselerinde ise 710 milyon YTL işlem hacmi gerçekleştirildi.

Diğer Genel Haberleri