DİE`ye Göre 65 Milyon 300 Kişiyiz

Bigpara Haber

Yarın yapılacak 14. Genel Nüfus Sayımı`nda, sokağa çıkma yasağının başlangıç ve bitiş saatleri, valilik ve kaymakamlıklar tarafından duyurulacak. Devlet Bakanı Tunca Toskay, yarınki ev hapsinin son olup olmayacağı konusunda, ‘‘Açık ve gerçekçi konuşalım. Bu benim ve DİE`nin imkanlarnıyla değil, ülke çapında tamamlanması zorunlu temel veri tabanlarının sağlanmasına bağlıdır’’ dedi. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Şefik Yıldızeli, 1990 yılındaki nüfus sayım sonuçlarını dikkate alarak, bu sayım sonucunda Türkiye`nin nüfusunu 65 milyon 300 bin kişi civarında tahmin ettiklerini açıkladı.

Toskay, sayımdan çıkacak sonuçların, belediye olma ve belediyelerin İller Bankası`ndan alacakları payı belirleme gibi pek çok alanda kriter olarak kullanıldığını söyleyerek, hayali ve mükerrer sayımlar konusunda belediyeleri bir kez daha uyardı. Ülkedeki bütün binaların tek tek numaralandığını ve sonuçların optik sistemle değerlendirileceğini hatırlatan Toskay, ‘‘Bu nedenle hayali ve mükerrer sayımların çok kısa sürede saptama imkanına sahibiz’’ dedi. Sayımın geçici sonuçlarının en geç iki hafta içinde; kesin sonuçların ise 18 ayda açıklanacağını belirten Toskay, toplam 1600 ton ağırlığındaki soru kağıtlarının DİE`ye belli bir sistem içinde ulaştırılacağını söyledi.

Toskay, sayım sırasında nüfus cüzdanının zorunlu olup olmadığı sorusuna, ‘‘Hayır zorunlu değil’’ yanıtını vererek, sokaklarda yaşayan evsizlerin durumu için de bütün önlemlerin alındığını söyledi.

Sayımda vatandaşlara 43 tane soru sorulacak. Bir sayım memuruna il ve ilçe merkezlerinde ortalama 100, bucak ve köylerde ise en çok 130 kişi düşecek. Her 10 sayım memurunu da bir kontrol memuru denetleyecek. Bina numaralama çalışması için 550 DİE uzmanı görevlendirildi. bu çalışmalar için DİE bütçesinden belediyelere 6 trilyon liralık kaynak aktarıldı. Nüfus sayımı hazırlıkları için 30 trilyon lira harcandı. (HÜRRİYET)

Diğer Genel Haberleri