Devlet küçülmezse IMF 3 milyar doları da vermez

Bigpara Haber
Ekonomi bürokratları, Hükümet`e IMF`yle ilişkiler konusunda son uyarısını yaptı. Bürokratlar, Hükümet`e, ‘‘Devletin küçülmesine dönük kararlı adımlar atılmazsa, IMF`den 3 milyar dolarlık kredi dilimi de gelmeyebilir’’ mesajı verdi.

Uluslararası Para Fonu`nun (IMF) ‘stand-by’ kapsamında, ay sonunda görüşüp serbest bırakması beklenen 3 milyar dolarlık kredi dilimi ve buna bağlı olarak Türkiye-IMF ilişkileri açısından kritik bir hafta başlıyor. Ekonomi yönetimi, kamuoyuna ‘devletin küçültülmesi’ adıyla malolan önlemler konusunda, Hükümet`ten bir ‘kararlılık’’ taahhüdünün bu hafta da çıkmaması halinde, bu kaynağın tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.

IMF İcra Direktörleri Kurulu`nun daha önce duyurulduğu gibi, ay sonunda toplanıp karar verebilmesi için Juha Kahkonen başkanlığındaki ekibin bu hafta Ankara`ya gelmesi gerektiğini hatırlatan yetkililer, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Ekibin gelebilmesi için, Hükümet`in bu kararları alacağını deklare etmesi gerekiyor ki, bu varsayımla hazırlanan bütçe tasarısı göstergeleri ikna edici olabilsin. IMF sıkıştırmaya başladı. Bütçedeki rakamların tutabilmesi için (siyasi taahhüt) gerekiyor.’’

Üst düzey bir yetkili, ‘‘Eylül başında 10. Gözden Geçirme başlarken, bu kadar uzun süreceği tahmin ediliyor muydu?’’ sorusuna ‘‘Hayır, onlar da 16-17 Eylül`de Iİra direktörlerinin karar vereceğini bekliyordu. Ama ne yapılacağı konusundaki kararsızlık, bu gözden geçirmeyi ucu açık hale getirdi’’ değerlendirmesinde bulundu. IMF`ye verilen Niyet Mektubu`nda ‘‘yapısal performans kriteri’’olarak yer almamasına karşın, Fon`un çok önem verdiği ‘faiz dışı fazla’ hedefinin tutabilmesi için ek önlemlerin alınması kritik hale geldi. IMF`nin taahhüt olarak kayda geçirilmesini istediği önlemler şöyle sıralanıyor:

İŞÇİYE MEMUR AYLIĞI

ç Emekliliği dolan personelin emekli edilmesi. Yerine yeni alım yapılmaması. Memur gibi çalışan ancak işçi gibi ücret alan personelin, memur statüsüne geçirilmesi. Kamu çalışanlarının dört olan ikramiye sayısının ikiye düşürülmesi. bunun için Bakanlar Kurulu`nun karar vremesi gerekiyor. Bu üç önlemin alınacağı varsayımıyla, 2002 bütçe tasarısında, önce 3.2 katrilyon lira olarak konulan ödeneğin 200 trilyon lira düşürüldüğü öğrenildi. 2002 için ayrıca, KİT`lere transfer kaleminden, 1.6 katrilyon lira gibi çok az ödenek aktarıldığı, bunun da işçilere az ikramiye verilmesi, emekliliği gelenleri çıkarılması varsayımlarına dayandığı ifade ediliyor.

Köy Hizmetleri`nin makina parkı ve ekipmanının İl Özel İdaresi`ne devredilmesi.

Karayolları Genel Müdürlüğü ve orman teşkilatları başta olmak üzere, taşra örgütlerinin sayısının azaltılması.

Sosyal güvenlik kurumlarının bütçede öngörülen tahsilat oranlarının arttırabilmesi için, ilaç fiyatlarındaki iskonto-kar oranını, kamu lehine değiştirecek İlaç Kararnamesi`nde değişiklik yapılması.

Tarım kesimine 2002 yılında, Doğrudan Gelir Desteği için konulan ödenek dışında, ‘hiçbir biçimde’ prim gibi ek kaynak sağlayacak sübvansiyon sağlanmaması.

Diğer Genel Haberleri