Devlet faizsiz bankacılığa giriyor

Bigpara Haber

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, kamunun katılım bankacılığına girmesi ile sinerji oluşacağını sektörün payının yüzde 10’un üzerine çıkacağını kaydetti.

Yeni kurulacak katılım bankalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Akyüz, ”Kamu bankaları, Halk Bankası veya Ziraat bankası bir iştirak şeklinde sıfırdan katılım bankası kurabilir veya fondaki bankalar canlandırılabilir. Ya da devlet hiç kamu bankalarını karıştırmaz, Hazine Müsteşarlığı direk kendisi katılım bankası kurabilir” dedi.

Devletin en uygun olanı yapacağını aktaran Akyüz, şunları söyledi: ”Devlet bu işi değerlendiriyordu, asıl mesele katılım bankacılığı sektörünü nasıl büyütürüz, sektörü nasıl geliştirebiliriz idi. Kamunun katılım bankacılığına girmesi ile sinerji oluşur, sektörü büyütür, geliştirir, kökleştirir, yaygınlaştırır. Bankacılık sektörünü de büyütür. Tahminimce kamunun da katılım bankacılığına girmesi ile sektörün payı yüzde 10’un üzerine çıkar.” Kamunun katılım bankacılığı yapmaya karar vermesinde son yıllarda bu tür bankacılığın popüler hale gelmesinin etken olduğunu anlatan Akyüz, sektörün, özellikle finansal krizlere dayanıklılık açısından, dünyada da popülarite yakaladığını kaydetti.

Dünya Bankası’nın İstanbul’da ”Dünya Bankası İstanbul Küresel İslami Finansman ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi” kuracağını da anımsatan Akyüz, ”Dünya Bankası böyle bir şey düşünüyordu. Türkiye buna talip oldu. Bu mevzuda biz de çalışmalar yapıyoruz. Bu hafta Amerika’dan bir heyet bununla ilgili olarak Ankara’ya geliyor. Bunun Türkiye’de İstanbul’da olmasında özellikle İstanbul Finans Merkezi Projesi etken oldu” dedi.

Katılım bankacılığının sektör büyüme oranlarına da değinen Akyüz, 2012’de bankacılık sektörü aktifte 12,6 büyürken, katılım bankacılığının yüzde 25,2 büyüdüğünü belirterek, ”Mevduatta ise sırasıyla yüzde 10,8, sektörümüz yüzde 22, kredilerde yine sırasıyla bankacılık sektörü yüzde 17, katılım bankacılığı yüzde 21,6 büyüme gerçekleştirdi. Bu sonuçlarla, katılım bankacılığının sektör payı aktifte yüzde 5,1, kredilerde yüzde 6, mevduatta ise yüzde 6,1’e geldi” diye konuştu.

Diğer Faiz Haberleri