Devler Yarisacak.

Bigpara Haber
Petrol Ofisi`nin ozellestirilmesiihalesine Medya Holding, Cukurova, Cingilli ve Nurol ortakligi ile Koc da Dogus Grubu ile giriyor. Petrol Ofisi`nin ihalesinde devler yarisacak. dun gelen iki ayri aciklama ihaleye Medya Holding`in Cingilli, Cukurova ve Nurol ile Koc Grubu`nun da yuzde 50 ortaklik seklinde Dogus Grubu ile katilacagini ortaya koydu. POAS ihalesine bu iki grup yaninda, Is Bankasi`nin da katilmasi bekleniyor. Alarko da Vakifbank`la ortaklasa ihaleye teklif verecegini acikladi. Butcenin en buyuk gelir kalemlerinden birini olusturan 2000 yili ozellestirme programinin ilk sinavi Petrol Ofisi`nde verilecek. 17 Kasim 1999`da ihaleye cikilan POAS icin teklifler 20 Ocak`ta alinacak. Simdiye kadar 17 kurulusun sartname satin aldigi POAS`ta kamuoyuna acik ihale Mart 2000`de yapilacak. Nisan ayinda OYK karari cikacak ve Haziran ayinda ilk taksit tahsil edilecek. POAS`a Turkiye`nin ondegelen ciddi kuruluslarinin talip olmasi hukumetin yuzunu guldurdu. Ozellestirme Idaresi Baskani Ugur Bayar, Petrol Ofisi`nin yuzde 51 hissesinin blok satisinin 2000 yili ozellestirme programinin ilk ve en onemli ayagini olusturacagini belirtti ve sunlari soyledi: "POAS, 6 aydir surdurulen 2000 yili ozellestirme takviminin baslangic ve prestij projesi olacaktir. En az POAS kadar onemli bir diger adim da Tupras`in halka arzidir. Halka arz kampanyasini duzenleyecek reklam firmasini secme asamasindayiz. Is Bankasi deneyimini dikkate alarak Tupras`ta hisse almak isteyip de alamayan kimse kalmayacak. Bu arada sessiz sedasiz yaptigimiz isler de var. Ornegin, ORUS ve TURBAN`da ozellestirme sureci tamamlandi ve devlet bu sektorlerden cekildi. Bunlar da bir POAS, bir TUPRAS kadar onemli. POAS`ta sevindirici olan, Turkiye`nin saygin kuruluslarinin biraraya gelerek, gelecek icin yatirim yapma arzulari." POAS`in yuzde 51`ine talip olan gruplar da birer birer ortaya cikmaya basladi. Medya Holding`den dun IMKB`ye gonderilen aciklamada, Holding`in istiraklesme yapisi ve yatirimlarinin genisletilmesi amaciyla POAS`in yuzde 51 hissesinin blok satis yontemiyle ihalesine katilmak uzere, bir ortak girisim grubu olusturulacagi belirtildi. Medya Holding, Nurol Holding, Cingilli Holding ve Cukurova Holding istiraklerinden Anadolu Uluslararasi Ticaret ve Tasimacilik arasinda gerceklestirilecek ortak girisim grubuna, Medya Holding ve diger ortaklar yuzde 25 oraninda katilacak.
POAS`a ilgi gosteren gruplarin, banka-yabanci ortak ayagini ayni anda kurmaya dikkat ettigini belirten Ozellestirme uzmanlari su degerlendirmeyi yaptilar: "1998 yilinda yuzde 51 hissesi icin 1 milyar 160 milyon dolar teklif bulan POAS`ta en buyuk sikinti cari borsa degerinde dugumleniyor. POAS`in, borsa degerinin 6 milyar dolara kadar cikmasi, ihale oncesinde yapilan fiyat tahminlerini ve gruplarin finansman politikasini dogrudan etkiliyor."
Ihale teklifleri yarin veriliyor
17 KasIm 1999`da ihaleye cikan POAS`ta 20 Ocak 2000 gunu teklifler alinacak. Ocak ayi sonuna kadar teklif sahipleri on yeterlilik incelemesinden gecirilecek ihaleye katilacak firmalarin yeraldigi bir kisa liste olusturulacak. Subat 2000`de POAS`a talip olan gruplar, sirketle ilgili teknik ve mali bilgileri inceleyecekleri bilgi odasina ayri ayri alinacaklar. 13 Mart 2000`de POAS icin kamuoyu onunde acik arttirma yapilacak. Mart ayi icinde Rekabet Kurulu`nun nihai izni alinacak. Mart bitmeden dosya, Ozellestirme Yuksek Kurulu`na sunularak siyasi onay asamasi tamamlanacak. OYK`nin onay verdigi gruba Nisan- Haziran 2000 tarihleri arasinda finansman altyapisini tamamlamasi icin 90 gun sure verilecek. Haziran sonunda, satis sozlesmesi imzalanarak ilk taksit alinacak. (SABAH)


Diğer Genel Haberleri