Deutsche Bank da Türkiye için büyüme öngörüsünü artırdı

JP Morgan ve Goldman Sachs'tan sonra Deutsche'de Türkiye büyüme öngörüsünü yukarı çekti

Bigpara Haber



Bu hafta Türkiye için büyüme öngörülerini artıran JP Morgan ve Goldman Sachs ardından, Alman devi Deutsche Bank'ta Türkiye için büyüme öngörüsünü yukarı çekti.


Deutsche Bank, yılın ortasına doğru, tüketici kredilerindeki keskin yavaşlamanın özel tüketim üzerine baskı yaratmasını etkisi ile, Türk ekonomisinde bir yavaşlama yaşanmasını beklemede devam ettiklerini bildirdi. Ancak TCMB'nin bazı sıkılaştırma adımlarını sona erdirmeye devam etmesinin muhtemel olduğunu ifade eden Deutsche Bank, bu nedenle 2014 yılı için GSYH büyüme tahminini yüzde 2,2'den 3,0'a revize ettiklerini bildirdi.

ABD'Lİ BANKALAR DA BÜYÜME ÖNGÖRÜLERİNİ YUKARI ÇEKMİŞTİ

JP Morgan, 2014 büyüme tahminini yüzde 1,9'dan yüzde 3,0'e yükseltirken, bu tahmin için risklerin dengeli olduğunu düşündüklerini vurguladı. Goldman Sachs da bu yıl için büyüme öngörüsünü yüzde 2'den yüzde 3,5'a çekti.


 
JP Morgan, TCMB'Den beklenenden daha keskin bir parasal gevşeme gelmesi ve Türkiye'nin ana ihracat piyasalarında toparlanma hızının artması olasılığının tahminler için yukarı yönlü risk olduğunu vurguladı.
 
JP Morgan büyüme tahminini yanı sıra 2014 yılı cari işlemler açığı tahminini de yükseltti. JP Morgan güçlü iç talep nedeniyle 2014 cari işlemler açığı beklentisini 46,5 milyar dolardan 48 milyar dolara (GSYH'nın yüzde 5.8'i) seviyesine çıkardı.

MORGAN STANLEY DE ARTIRMIŞTI

Dün de ABD'li dev yatırım bankası Morgan Stanley Türkiye için büyüme öngörüsünü yukarı çekmişti.

Morgan Stanley, bugün yayınladığı Orta-Doğu Avrupa, OrtaDoğu, Afrika(CEEMEA) bölgesi görünüm raporunda Türkiye için 2014 yılı GSYH büyüme beklentisini yüzde 2,5'den 3,0'e çıkardı. 2015 büyüme beklentisini ise yüzde 3,8 olarak korumuştu.

Morgan Stanley, büyüme beklentilerini yükseltmesine neden olarak verilerin beklenenden daha az kötü gelmesini, TCMB'nin adımlarının ekonominin yeniden dengelenmesine yardım etmesini ve politik endişelerin hafiflemesinin talep şartlarını bir miktar iyileştirmesini gösterdi.

Diğer Ekonomi Haberleri