Derince Limanı Tahkim Bekliyor

Bigpara Haber

Enka ve İngiliz ortağı P and O Ports konsorsiyumu tarafından yapımı üstlenilen 250 milyon dolarlık İzmit Derince Liman projesinde, yabancı yatırımlara uygulanan uluslararası güvence getiren tahkim yasası kapsamına alınmaması nedeniyle inşaata başlanmayacak.

Pand O Ports Proje müdürü reg Grimston, TBMM`den geçen tahkim yasasının projelerini kapsamadığını belirterek projenin uluslararası tahkim yasası kapsamına alınması için hükümet temsilcileri ile görüşmelere başladıklarını söyledi.

Uluslararası kuruluşlarının projeye verecekleri desteği proje yasa kapsamına alınsın şartına bağladıklarını kaydeden Grimston, bu nedenle proje yasa kapsamın alınsın şartına bağladıklarını kaydeden Grimston, bu nedenle proje yasa kapsamına alınıncaya kadar, liman inşaatına başlamayacaklarını bildirdi.

Hükümet yetkilileri ile görüşmelerde sorunun önümüzdeki 4-5 ay içinde çözüleceğine inandıklarını belirten Grimston, problemin bu süre içinde çözülmesi halinde, liman inşaatına gelecke yılın ikinci çeyreğine başlayabileceklerini ifade etti.

Grimston, 1999 Mayıs ayında Devlet Hava Meydanları ve Liman İşletmeleri Genel Müdürlüğüyle (DHLMİ), imzaladıkları imtiyaz sözleşmesine göre 3 yılı inşaat süresi olmak üzere YİD modeline göre yapacakları Derince Limanı`nın işletme hakkını 46 yıllığına ellerinde bulundurduklarını anlattı.

İnşaatına gelecek yıl ortalarında başlamaları halinde, yıllık 250 bin konteyner kapasiteli Derince Liman`ının ilk etabını 2003 yılına kadar tamamlayabileceklerine dikkat çekti.

Limanın yıllık 1 milyon konteyner kapasiteli olarak planlandığını ifade eden Grimston, limanı tam kapasiteye ulaştırma süresinin 11 yıl olacağını dile getirdi.

Grimston, ENKA`nın yüzde 40, P and O Ports`un yüzde 60 ortaklığında, 50 hektarlık bir alan üzerinde yapılacak olan Derince Limanı`nı yatırımın maliyetinin 250 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi. (DÜNYA)

Diğer Piyasa Haberleri