Denizcilik Sektörüne Özel Bir Banka Olmalı

Bigpara Haber
Bimco Başkan Yardimcisi Cerrahoğlu: -Türk Denizcilik Sektörü Küçülüyor -Sektördeki Arkadaşlarimizin Hepsi Zor Durumda Değil -Sektörün Bir Bankasi Olmasi Lazim


İSTANBUL (A.A) - 28.11.2000 - Dünya Armatörler Birliği (BİMCO) Başkan Yardımcısı ve Cerrahgil Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Türk denizcilik sektörünün giderek küçüldüğünü belirtirken, Büyüklüğü 12 milyon DWT`ye ulaşan filomuz, bugün 8 milyon DWT`ye düştü. Bu gidişle herhalde 6 milyon DWT civarına düşer dedi. Denizcilik sektöründe yaşanan kredi sorununa ilişkin, A.A muhabirine görüşlerini açıklayan Cerrahoğlu, Hamburg Landesbank`tan armatörlerin 200 milyon dolar bir kredi aldığını, Emlak Bankası`nın da buna karşılık teminat mektubu verdiğini söyledi. Kendi firmasının bahsedilen firmalardan birisi olmadığını ifade eden Cerrahoğlu, ertelemeyi Deniz Ticaret Odası`nın istediğini, olayın detayı hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi. Cerrahoğlu, ayrıca sektör içinde krediye konu 350 milyon doların, çok ufak bir para olduğunu belirtti. Armatörlerin Asya krizinden 2.5 sene ciddi olarak etkilendiğini, fakat sene başında o krizden çıkıldığını ifade eden Eşref Cerrahoğlu şunları söyledi: Tabii armatörlerin gecikmiş olan borçları var. 2.5 sene içinde ek ilave kredi aldılar veya şirketlerine sermaye artırımı yaptılar. Sıkıntı ondan dolayı doğuyor. Sektörde küçülme var. Büyüklüğü 12 milyon DWT`a ulaşan filomuz, bugün 8 milyon DWT`a düştü. Bu gidişatla herhalde 6 milyon DWT civarına düşer.


SEKTÖRÜN BANKASI OLMASI LAZIM

Eşref Cerrahoğlu, önlemler konusuna değinirken, alınması gereken birinci önlemin denizcilik bakanlığının kurulması olduğunu söyledi. Cerrahoğlu, Denizcilik bakanlığının altında bütün yetkilerin toplanması lazım. Hala yetkiler 22 tane bakanlığın arasında dolaşıp duruyor dedi. Sektörün ayrıca bir bankası olması gerektiğini belirten Cerrahoğlu şunları söyledi: Türkiye`deki bankaların hiç biri, denizcilik nedir bilmiyorlar. Bu konuda uzmanlaşmış değiller. Yurtdışındaki bankalara bakıldığında, hangi banka denizcilik konularına yatırım yapıyorsa muhakkak denizcilik departmanı var. Denizciliğin inişli ve çıkışlı bir sektör olduğunu bildikleri için, yapılacak anlaşmalar aralarında o şekilde oluyor. Türkiye`de hiçbir banka, buna bugüne kadar yanaşmadı. Sektöre en büyük darbe bu yönden geliyor. Dolayısıyla bir bankanın artık ben denizcilikte uzmanlaşmaya niyetliyim deyip yola çıkması gerekiyor.


HERKES ZOR DURUMDA DEĞİL

Cerrahoğlu, Sektörün borcu varken, fondaki bankalara nasıl talip oluyor şeklindeki bir soruya karşılık da şunları söyledi: Sektörün tamamı 36 kişi değil. Denizcilik sektörü dediğimiz zaman, armatörlerin yanında tersaneler, acenteler, liman hizmetleri veren şirketler var. Bu sektör çok geniş kapsamlı olduğu için, ben armatörlere hizmet eden bir banka demiyorum. Denizcilik sektörüne hizmet eden, alınacak veya uzmanlaşmış bir banka diyorum. Ayrıca, Türkiye`nin bütün denizcilik sektöründe bulunan arkadaşlarımızın hepsi zor durumda değil.

Diğer Genel Haberleri