Demir`de Yatırımın Çehresi Değişiyor

Bigpara Haber
Cıngıllıoğlu Holding, bünyesindeki aracı kurumları yeniden yapılandırma kararı aldı.
Halen Demir Yatırım, Ulusal Yatırım ve Alfa Menkul Değerler`le sermaye piyasalarında faaliyet gösteren grup, önümüzdeki günlerde ihtisaslaşma üzerine kurulu bir hamleye hazırlanıyor. Demir Yatırım Genel Müdürü Atilla Köksal, gruptaki yeniden yapılanmayı ve hedefleri anlattı:


* Cıngıllıoğlu Grubu`nun sermaye piyasası bölümünde bir yeniden yapılanma yaşanıyor. Neden böyle bir karar alındı?

Ulusalbank ve Demirbank`ın aracı kurumları birbirlerine rakip gibi hareket ediyordu. Biz yeniden yapılanma çerçevesinde bu iki kurumun rakip olarak değil, daha değişik bir strateji ile çalışmasını istiyoruz. Bu çerçevede her kurumun kendince daha iyi yapabileceği alanlara yönelmesini hedefledik. Böylece Demir Yatırım tüm yatırım bankacılığı faaliyetleri, kurumsal ve proje finansmanı, yurtdışı yatırımcılara hizmet, araştırma, yurtiçi alım-satıma aracılık ve internet işlemleri gibi alanlarda yoğunlaşacak. Bunun için Demir Yatırım`ın yönetiminde de yeni bir yapılanmaya gittik. Nedim İlsever Başkanlığı`nda kurumsal finansman ve proje finansmanı birimi oluşturduk. Araştırma bölümü de aynı birim altında güçlendirildi. Şu anda da yurtiçi ve yurtdışı aracılık hizmetleri alanınıda ciddi bir yapılanma içindeyiz.


Ulusal Yatırım`da ise Ulusalbank şubelerine satış-pazarlama ekipleri yerleşti. Ulusal Yatırım`ın başına Ulusalbank kökenli Tolga Şerefe adlı başarılı bir arkadaşımız geçti. Böylece Ulusal Yatırım da aracılık hizmetleri verecek. Öte yandan bu oluşumun bir parçası olarak Demir Portföy Yönetimi adı altında bir portföy yönetimi şirketi kuruyoruz.


* Neden şirketleri birleştirme yerine bu tip bir yapılanmaya gidildi?

Aslında birleştirmek için yola çıktık. Sonra baktık ki, yürüyen bir şirketi kaybedeceğiz. Oysa Ulusal Yatırım başarılı ve iyi bir şirket. Daha da başarılı olması için iyi de bir ekibi var. Böylece ihtisas alanını belirledik. Burada iki ayrı marka yaratmayı hedefliyoruz. Ulusal Yatırım daha özel müşteriye hizmet verecek. Demir Yatırım ise yaygın aracılık yapacak.


Hedef yurtdışındaki Türklerl Yabancı ortak konusunda somut bir gelişme var mı?
Birçok kurumla görüşüyoruz. Avrupa`dan bir ortak bulacağız. Çok ileri bir aşamadayız, sona yaklaştık. Ciddi bir ortak istiyoruz ve bu yakın bir zaman içinde gerçekleşecek. Portföy yönetim şirketimize öncelikle Demirbank, Ulusalbank ve Demir-Halkbank ortak oluyor. Bunun nedeni bu üç bankanın da dağıtım gücünü arkamızda hissetmek. Özellikle Demir-Halkbank yurtdışında çok başarılı bir banka. Bizim hedeflerimizden biri de yurtdışında yerleşik Türk müşteriler. Yurtdışındaki Türkler`e sermaye piyasası araçlarını pazarlayacağız. Bu sayede yurtdışındaki yatırımcılara, belgesiz olarak para toplayan İslami kuruluşlar dışında bir seçenek sunulmuş olacak. Ayrıca yabancı ortağımızın Avrupa`da güçlü bir dağıtım kanalı olması Demir-Halkbank`ı da güçlendirecek.


YABANCI ORTAK GELİYOR;

* Demir Portföy`ün bu yapılanma içinde rolü ne olacak?


Şirket kuruldu, SPK`dan izin alma aşamasında. Bir aksilik olmazsa 1 Ocak 2001 itibariyle şirket faaliyete geçmiş olacak. Demir ve Ulusal Yatırım sektörde iyi markalar. Şu anda 14 tane fon yönetiyoruz. Bunları bir çatı altında toplayıp çok güçlü bir portföy yönetim şirketi kurmayı planlıyoruz. Bu da iki aşamalı olacak. Şirket kurulduğunda perakende piyasaya ağırlık vereceğiz. A ve B tipi fonların müşterilere daha aktif bir şekilde pazarlanmasına çalışacağız. Bizim görüşümüze göre şu anda 3.5 milyar dolar olan yatırım fonu piyasası önümüzdeki 3 yıl içinde 10 milyar doların üzerine çıkacak. Bizim de bu piyasadan yüzde 10 gibi bir pay kapmamız gerekli. Ayrıca özel emeklilik fonlarının 2001 yılı sonunda faaliyete geçeceğini düşünüyoruz. Bu pazarın 10 yıl içinde 20-30 milyar dolar arası bir büyüklüğe ulaşacak. Buradan da ciddi bir pay almayı planlıyoruz. Demir Portföy`ün de faaliyete geçmesiyle birlikte sermaye piyasası tarafında ihtisaslaşmaya gitmiş olacağız.


Öte yandan portföy yönetimi konusunda hedeflerimiz daha büyük. Özel emeklilik fonlarının devreye girmesiyle birlikte yurtdışı piyasalarda da yatırım yapmamız gerekecek. Bu piyasalarda deneyim ve gerekli altyapımız yok. Bunun için bir yabancıyla evlilik yapmayı düşünüyoruz. Hem özel emeklilik hem de portföy yönetimi alanınıda yabancılarla gücümüzü birleştirmek istiyoruz. (SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri