Değerli Kağıt Bedelleri Yüzde 150 Artırıldı

Bigpara Haber
Maliye Bakanlığı yeni yılda uygulanacak değerli kağıt bedellerini belirledi. Pasaport, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi gibi değerli kağıtların bedelleri, 2001 Ocak ayından itibaren yüzde 33 ile yüzde 150 arasında değişen oranlarda artırıldı.

Maliye Bakanlığı`nın Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği dünkü Resmi Gazete`de yayımlandı. Tebliğ`de belirlenen bedeller 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Tebliğ`e göre, noter kağıtlarından noter kağıdı ile beyanname, askerlik cüzdanları, nüfus cüzdanları 500 bin lira, protesto, vekaletname res`sen senetler ile kira sözleşme kağıtları 1 milyon lira, aile cüzdanları, motorlu araç tescil belgesi, iş makinası tescilbelgesi 5 milyon lira, motorlu araç trafik belgesi, bono kağıtları (emre muharrer senetler-10 adet), sürücü belgeleri, sürücü çalışma belgeleri (karneleri) 8 milyon lira, pasaport ve yabancılar için ikamet tezkereleri 20 milyon lira, banka çekleri (her bir yaprağı) 600 bin lira olarak belirlendi. Değerli kağıtlar 1 Ocak tarihinden itibaren saymanlıklar, bayiler, bey ve mezun memurlar, noterler ve noterlik görevini yapan memurlar ile bankalar tarafından yeni bedeller üzerinden satılacak.

1 Ocak 2001 tarihinden önce saymanlıklar ve bayilerden eski bedeli üzerinden satın alınan ve bu tarihten sonra kullanılacak olan kira sözleşme kağıtları ve bonolar, bu kağıtlar üzerine eski ve yeni bedeller arasındaki bedel farkı kadar damga pulu yapıştırılması suretiyle kullanılacak.

Aynı tarihten önce peşin para ile satılmış olan ve henüz bayilerinelinde bulunan değerli kağıtlar ise bayilerce 15 Ocak 2001 günü mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları saymanlıklara beyan edilerek, üzerlerine yeni değerleri yazdırılacak ve resmi mühürle onaylattırılacak. Eski ve yeni bedel arasındaki farkları saymanlıklara ödenmiş olan değer kağıtlar, onaylanmış yeni bedelleri üzerinden satılacak. Ancak, bedeli değişen değerli kağıtlardan saymanlıklara bedel farkları ödenmeyen, yani üzerinde saymanlıklarca yeni bedeli yazılarak onaylanmayanlar, bayilerce üzerlerinde yazılı bedelden daha fazla bir bedelle satılamayacak.(HÜRRİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri