Dedeman Yapay Mermer Üretecek

Bigpara Haber
Dedeman Holding sanayi yatırımına yöneliyor. Dedeman Grubu, İzmir Tire Organize Sanayi Bölgesi`nde 7 milyon dolarlık bir yatırımla doğal kompoze taş üretecek. Tesis, alanında dünyanın 7`nci büyüğü olacak.


Dedeman Holding sanayi yatırımına yöneliyor. İzmir Tire Organize Sanayi Bölgesi`nde 38 bin 500 metrekare arazi alan Dedeman Grubu, burada gerçekleştireceği 7 milyon dolarlık bir yatırımla doğal kompoze taş üretecek.
Hizmet sektöründe gerçekleştirdiği yatırımlarla dikkati çeken Dedeman Grubu, reel sektöre giriyor. 21. yüzyılın karosu olarak adlandırılan doğal kompoze taş üretimini realize eden grup, gerçekleştireceği yatırımla, alanında dünyanın 7`nci tesisini kuracak. DETAŞ İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. adını alan firmada, Buray A.Ş. ve Dedeman Grubu finansör olacak. Ayrıca Murat Dedeman`ın TED Ankara Koleji`nden arkadaş grubunun kurduğu Kolar A.Ş. ile karo piyasasında tecrübeli bir isim olan Hüsnü Bulduk`un da yüzde 15 ortak olduğu şirketin 2001 Haziranı`nda üretime geçmesi planlanıyor.


7 MİLYON DOLARLIK YATIRIM;

Toplam yatırım tutarının 7 milyon doları bulduğu tesiste, İtalyan teknolojisi kullanılacağını açıklayan Detaş İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Behzat Aksaray, Biz İzmir`de gerçekleştireceğimiz üretime, 21. yüzyılın karosu diyoruz. Mermer, granit ve kuarsla yapılabilen doğal kompoze taş, tabii granitten daha sert. Bu özelliğiyle çizilmez, parlak ve sağlam bir malzeme üretilebiliyor dedi. Dünyada 3 yıllık bir geçmişi olan teknoloji ile Dedeman Grubu olarak 1 yıldır ilgilendikleri bilgisini veren Aksaray, Bu ürünü benzerlerinden ayıran en önemli özelliği, doğal malzeme kullanılması. Hammaddenin yüzde 72`si mermer, granit ya da kuars, yüzde 28`i ise beyaz çimento. Böylece 15 milim kalınlığında 40x40, dilerseniz daha değişik boyutlarda karo üretebiliyorsunuz diye konuştu.


GRANİTİN YARI FİYATINA;

DETAŞ`ın üreteceği malzemelerin ağır trafiğin olduğu hastane, alışveriş merkezi, okul ve metro gibi çağdaş mekanlarda kullanıldığını kaydeden Aksaray, doğal kompoze taşın gelecekte karo ile granit arasında bir yer edineceğini vurguladı. Behzat Aksaray, granitin yarı fiyatına satışa sunulacağını belirtti. Letaş AŞ.`den Hüsnü Bulduk` un projeyi gündeme getirmesinden itibaren 1 yıl süresince konuyu incelediklerini, taşın kalitesine ve pazarda pay alabileceğine inandıklarını dile getiren Behzat Aksaray, yatırıma eylül ayında start verdiklerini belirtti. Hafriyata başladıklarını ve fabrika binasının aralık sonunda bitirilmesini planladıklarını ifade eden Aksaray, makinaların montajının ardından, 2001 Mayıs ya da haziran ayında üretime geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Aksaray, toplam 38 bin 500 metrekare açık alanda 5 bin 500 metrekare kapalı alanda üretim yapacalarını belirtti.


DOĞAL KOMPOZE TAŞIN ŞANSI FAZLA;

Türkiye`de ilk, dünyada ise 7`nci doğal kompoze taş tesisini kuran DETAŞ AŞ.`nin pazarda belirli bir yer edineceğini vurgulayan Behzat Aksaray, Türkiye`de bazı şeyleri anlatmak maalesef uzun sürecek. Bu görünüş itibariyle bir karo. Ama vasıfları çok önemli olan bir karo. Dolayısıyla pazarda mutlaka bir yer edinecek. Ağırlıklı pazarlama, tanıtım faaliyetleriyle diğer faaliyetlerle piyasaya tanıtılacak. Bölge müdürlükleri mutlaka olacaktır, ama bir bayilik teşkilatı kurulup kurulmayacağına karar vermiş değiliz. İzmir`de imal edilecek. Oradan hem yurt içine, hem de yurtdışına gönderilecek. Hinderlandımız oldukça geniş. Türk Cumhuriyetleri, İsrail, Rusya, Yunanistan`a ihracatımız olacak. Hatta bizim bir iddiamız var; bu ürün İtalya`da üretilmesine rağmen, bu ürünü İtalya`ya ihraç edeceğimize inanıyoruz. Çünkü, dünyanın en iyi kuarsı Türkiye`de. Dolayısıyla hammadde ayağımızın altında. Beyaz çimento İtalya`dan daha ucuz, İşçilik daha ucuz. Artı bizde hammadde imkanı granit ve mermerde daha fazla. Oysa İtalya`nın granit ve mermer ocakları tükenmiş durumda ve ithale dayalı. Türkiye`nin her yeri granit, mermer yatakları geniş. Her durumda İtalyanlar`dan avantajlıyız. Bu avantajların nakliye farkını kapatacağına inanıyoruz. Bizim öngördüğümüz hedef bu işin 50 iç piyasa, yüzde 50 dış piyasa olacağı yönünde. Daha sonra tabii ki ağırlıklı olarak yurtdışına çalışacağız.


ÜRETİM ROBOTLARA EMANET;

DETAŞ İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Behzat Aksaray, kurulacak işletmenin 1 vardiya boyunca bin metrekare üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, fabrikanın günlük kapasitesinin 3 vardiyada 2 bin 750 metrekare olduğunu kaydetti. Üretim bandında tamamen robotların bulunduğunu ve idari personel dahil 35 kişilik bir istihdam belirlediklerini ifade eden Aksaray, üretim aşamasıyla ilgili şunları söyledi: Üretimin büyük bir bölümü robotlara dayalı. İnsan eli karışım dahil bir alanda girmiyor, tamamen otomatik olarak yapılıyor. Kalıpların hatta verilmesi, bu kalıpların vakumlu vibrasyonlu makinalara gitmesi. Toplanıp, fırınlara gitmesi de dahil olmak üzere bu kısımlar tamamen otomatik olarak yapılıyor. Bundan sonra manuel yaptığımız işlerden oluşuyor.


BAŞARI NE ZAMAN GELECEK?

Projenin hayata geçirilmesiyle Dedeman Grubu`nun bir misyonu yerine getirdiğini belirten Dedeman Holding Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Orhan ise, sözkonusu yatırımın Dedeman Holding`in yatırımlarını ve faaliyet alanlarını çeşitlendirmesi politikasından bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Orhan şunları söyledi: Bu proje Dedeman Holding`in yatırımlarını ve faaliyet alanlarını çeşitlendirmesi politikası içinde yaptığı yatırımlardan bir tanesi. Türkiye`de olmayanları getirmeye çalışıyoruz. Biraz riske giriyoruz. Çok çabuk kazanç beklemiyoruz. İşlerin ana amacı mutlaka para kazanmak. Ama Türkiye`ye faydalı bir yatırım, hizmet mi? Eğer Türkiye`ye hizmet edeceğimiz bir yatırım üç yıl da değil de 7 yılda geri dönüş sağlıyorsa, bizim için yine mantığı var. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Piyasa Haberleri