DDK, Emlakbank`ta incelemeyi başlattı

Bigpara Haber
Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında gerginliğe yolaçan ve Başbakan Ecevit`in denetimin denetimi şeklinde algılayarak karşı çıktığı, Devlet Denetle Kurulu`nun (DDK) kamu bankalarını denetlemesi uygulaması Emlakbank`ta başladı.

Devlet Bakanı Faruk Bal, gazetecilere yaptığı açıklamada, DDK`nın Emlakbank`ta inceleme başlattığını açıkladı. Bal, Emlakbank`ın yaşanan mali kriz ortamındaki durumunun sorulması üzerine de, Emlakbank diğer kamu bankalarına göre likidite sorunu en az banka. Bizim için şu an bir sorun yok. Haftabaşında durum ne ise aynı dedi.

Güneş Taner iyimser
Bu arada Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında gerçekleştirilen ekonomi zirvesi devam ederken, ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanlarından ANAP`lı Güneş Taner, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz`ın çağrısı üzerine Başbakanlık binasına geldi. Başbakanlık binasına girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güneş Taner, Mesut Yılmaz`ın kendisini bazı konularda görüş alışverişinde bulunmak üzere çağırdığını söyledi. Gazetecilerin soruları üzerine yaşanan mali krizi değerlendiren Taner, bütün krizlerin geçici olduğunu, çözümlenemeyen kriz olmadığını vurguladı. Taner, Türkiye`nin iç ve dış politika zaafiyet yaşadığı dönemlerde bundan yararlanmak isteyen bir takım oportünistlerin ortaya çıktığını ifade ederek, Nitekim rakamlarda da görüyoruz bunu. Birgün evvel yaklaşık 7.6 milyar dolarlık talebin, birgün sonra alınan tedbirlerle 300 milyon dolara düşmesi bunun bir işareti. Bugün 1.5 milyar dolar civarında bir talep var diye konuştu. Piyasalarda TL sıkışıklığı yaşandığını, faizlerin bu yüzden yükseldiğini anlatan Taner, alınan önlemler sayesinde krizin bugün büyük ölçüde şiddetini yitireceği tahmininde bulundu.

Merkez Bankası`nın piyasaya likidite vermemesinin uyguladığı programın bir sonucu olduğunu söyleyen Taner, hem hükemetin, hem de Merkez Bankası`nın gereken önlemleri aldığını ve bu kriz olayının fazla büyütülmemesi gerektiğini savundu.

Devalüasyon bekleyenleri çıkar beklentisi içinde olmakla suçlayan taner, Piyasada faizlerin yüzde 5000`e gittiği bir dönemde demekki paranın günlük yüzde 15 bir faiz maliyeti var. Böyle bir yerde yüzde kaç oranında bir devalüasyon bekliyorsunuz ki bu maliyeti karşılasın dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri