`Dalganın ortasındayız ihtiyatlı olun`

Bigpara Haber
2008, herkes için ihtiyat yılı olacak. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dün açıkladığı Enflasyon Raporu ile 2008 yılının ayrıntılı yol haritasını çizdi ve Herkesi, kendisi gibi ihtiyatlı olmaya çağırdı. Başkan Yılmaz, piyasa beklentisinin aksine faizlerde sınırlı indirim yapacağı sinyalini verdi. Küresel dalga nedeni ile Türkiye`den hızlı döviz çıkışı beklemediğini hissettirdi. Tüketici kredisinde şok genişmeye geçit vermeyeceğini duyurdu. Özel sektörü verimli olmaya, hükümeti ise yapısal reform yorgunluğuna kapılmadan mali disiplini korumaya çağırdı. 2008`de enflasyon yüzde 70 olasılıkla yüzde 4.1 ile (orta noktası yüzde 5.5) yüzde 6.9 arasında kalacak. Merkez Bankası`nın İstanbul`a taşınması ve öğrencilerin türbanla üniversiteye girişininin tartışıldığı bir ortamda, Başkan Durmuş Yılmaz küresel risk baskısı altında şu değerlendirmeyi yaptı:

* FAİZ İNDİRİM KRİTERİ: Merkez Bankası faizle ilgili karar alırken kendi ekonomisiyle ilgili verileri değerlendiriyor. Kararda dış alem gelişmeleri de önemli. Ama dışarıdaki gelişmeleri birebir içeriye yansıtmamız ne söz konusu, ne de doğru olur. `ABD faiz indirdi, biz de faiz indirelim` gibi bir yaklaşım söz konusu değil, mümkün de değil, olmamalıdır. Ama bütün bunlar veridir. Hepsi değerlendirilmelidir ve sonucunda orta vadeli enflasyon hedefi için bize ne tür bir bilgi veriyorsa kararlarımızı ona göre alıyoruzz.

* KÜRESEL DALGANIN ORTASINDAYIZ: Küresel piyasalardaki dalgalanmaların ortasındayız. Her an için sürprizle karşılaşabiliriz. Onun için benim başta kendime ve Merkez Bankası`na söylediğim ve diğer ekonomik birimlere söyleyeceğim şey şu: Herkes ihtiyatlı olmalı, hesabını kitabını ihtiyatla yapmalıdır.

* TEHDİT FIRSATA DÖNÜŞEBİLİR: Fiyat istikrarını sağlar, tek haneli nominal faizlere inersek, iş yapma olanakları basitleştirilir ve yabancı Türkiye`de uzun vadeli istikrarı görürse bu bizim için fırsat olacaktır. Merkez Bankası`nın katkısı ekonomik büyümenin alternatifi olmayan fiyat istikrarını sağlamaktır.

* KREDİBİLİTE: Merkez Bankası`nın üst üste hedefi tutturmaması elbette kredibilite sorunu yaratıyor. Hangi Merkez için yaratmaz ki? Ancak bunun makul açıklamasının olmalı. O açıklama da yapılıyor.

* YENİ PROGRAM İHTİYACI: 2001 krizinden bugüne programda öngörülen yapısal değişiklikler yapıldı. Hız kesilmeden yapısal değişikliklere devam edilmeli. Elbette programlar iyileştirilebilir ve iyileştirilmelidir. Birtakım değişiklikler yapılabilir. Hükümet makro ve mikro reformlar üzerinde zaten çalışıyor.

Diğer Genel Haberleri