Daewoo, 10 Milyar Dolarlık Borçla Battı

Bigpara Haber
Güney Kore`nin otomotiv devi Daewoo, kredi veren bankaların kredileri kesmesi sonucu iflas ettiğini açıkladı. Daewoo`nun bankalara olan 10 milyar dolarlık kredi borcunu ödeyememesi ve yeniden yapılanma çalışmalarına sendikanın karşı gelmesiyle iflas ettiği açıklandı.


Güney Kore`nin üçüncü büyük otomotiv üreticisi Daewoo`nun bankalara olan 10 milyar dolarlık ağır kredi borç yükünden kurtulmaya yönelik çabalarının sonuçsuz kalmasıyla iflas ettiğini açıkladı. 10 milyar dolarlık kredi borcu bulunan Daewoo, borçlarına karşı anlaşma yaptığı kredi şirketlerinin Daewoo çalışanlarını temsil eden sendikayla son anda görüşüp bu anlaşmayı iptal etmesiyle bir bakıma iflas etmeye zorlandı. Aylardır sendikayla savaş yaşayan Daewoo, General Motors (GM) ve Fiat ile anlaşmak ve şirketi satmak için yeniden yapılanmaya gitmişti. Daewoo`daki çalışanları temsil eden sendika, GM dahil potansiyel yabancı yatırımlarca talep edilen yeniden yapılanmaya son ana kadar karşı çıkarken Daewoo’ya kredi veren bankalarla yapılan anlaşmalarda etkili olarak şirketin iflas etmesini sağladı. Şirketin iflas etmesinde alacaklı bankaların şirket yönetiminin de yeniden yapılanmaya karşı çıkması sonucu kredileri kesmesi etkili oldu. 10 milyar dolarlık iflas Kore`de yaşanan en büyük iflas olayını da oluşturmasıyla dikkat çekti.


Daewoo şirketinin ana kreditörü Kore Kalkınma Bankası Direktörü Um-Nak-yong 4 Kasım`da yaptığı açıklamada, Güney Kore`nin üçüncü büyük otomotiv şirketi olan Daewoo Motor`un bir hafta içinde vadesi gelen 155 milyon dolar borç geri ödemesinde bulunması gerektiğini, kredi bulamadığı takdirde iflasa sürekleneceğini belirtmişti. Kreditör bankaların ‘Yeni fonlar temin edemez’ dediği Daewoo sendikanın yeniden yapılanmaya karşı çıkmasıyla iflas etti. Daewoo, Güney Kore`de yer alan 5 fabrikasında ve Polonya, Romanya, Özbekistan ile Hindistan`da ünitelerinde yılda 2 milyon araç üretiyordu. Güney Kore`nin en büyük otomotiv firması Hyundai’nin de iflas etmemek için büyük savaş verdiği gelen haberler arasında.


DAEWOO 33 YILDA DEVLEŞTİ VE BATTI;

1967`de Daewoo Industrial Co, Ltd. adıyla kuruldu. 1969`da ilk temsilciliğini Avustralya`nın Sdyney kentinde açtı. 1979`da, Güney Kore`de 1 milyar dolarlık ihracat barajını aştı. 1983`de adı Daewoo Corp. oldu. 1988`de Berlin`e yerleşip, Doğu Avrupa`ya giren ilk Güney Kore Şirketi ünvanını aldı. 1990`a gelindiğinde, otomotiv, tekstil ve kimya sektörlerinde yoğunlaşmış bir şirket olarak dokuz ülkede, temsilcilikleri veya üretim tesisleri olan bir şirket haline dönüştü. 2000`de battı. (HÜRRİYET)

Diğer Genel Haberleri