Çörtük`ün `Microsoft` operasyonu

Bigpara Haber
Dünyanın en büyük bilgisayar yazılım şirketlerinden Microsoft`un hisseleri, Bayındırbank`ın Romanya bağlantılı finansal operasyonuna konu oldu. Kamuran Çörtük`ün sahibi bulunduğu Bayındırbank, ünlü bankerlik kuruluşu Bear Stearns`le yaptığı forward sözleşmesi gereği, 5 Temmuz 2001`de 1 milyon 50 bin adet Banca Turco Romana SA (BTR GDR) hissesi satın alıp, karşılığında 73 bin 120 adet Microsoft Corporation hissesi satmayı taahhüt etti.

2000 yılı bağımsız denetim raporunda yer verilen bilgilere göre, Bayındırbank forward işlemine konu Microsoft hisselerini bilançosuna rayiç bedeli ile değil, elde etme maliyetiyle yansıttı. Ancak Banka, sözkonusu anlaşma uyarınca hisseler karşılığında Bear Stearns`ten almak zorunda olduğu BTR GDR hisselerinin piyasa değerini göz önünde bulundurarak herhangi bir zarar karşılığı ayırmadı. Yani 1 milyon 50 bin adetlik BTR GDR hissesi, 73 bin 120 adet Microsoft hissesi kadar değer ifade etmeyince, aradaki farkın bilançoya zarar yazılması gerekiyordu. Ama bu işlem yapılmadı. Bu bilanço oyunu denetçilerin gözünden kaçmayınca, Çörtük`ün Microsoft hisselerini karşılık göstererek yaptığı BTR GDR`yi kurtarma operasyonu da açığa çıkmış oldu. Bayındır Grubu`nun kontrolündeki BTR GDR, zor durumda olduğu için halen Romanya`da hükümetin yakın takibi altında bulunuyor.

Londra Borsası`nda işlem durunca...
Cevdet Suner Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik AŞ. tarafından hazırlanan raporda, Bayındırbank`ın yılsonu bilançosunda menkul değerler cüzdanı içinde 173 bin 567 adet BTR GDR hissesi bulunduğu da ifade edilerek, Banka Turco Romana`nın Londra Uluslararası Borsası`nda 10 Kasım 2000`de hisselerine işlem görme yasağı getirildiği anlatıldı. Bilançoda BTR hisselerinin 10 Kasım 2000 tarihindeki borsa rayici ile ilişkilendirilerek değerlendirildiği kaydedilerek, hisselerin bilançoya 447 milyar liralık değer azalışı karşılığı düşüldükten sonra toplam 472 milyar TL`lik kıymetle yansıtıldığı vurgulandı. İşlem yasağı nedeniyle yıl sonu itibarıyle BTR GDR`nin rayiç bedeli belirlenemediğinden, Bayındırbank`ın elindeki toplam 1 milyon 223 bin 657 adet hisse senedinin (Bear Stearns`a forwardlı + menkul değer cüzdanı içindeki) değerlemesinin mali tablolara etkisinin belirlenemediği de bildirildi.

BTR`yi Bayındır Holding kurtaracak mı?
Raporda Banka`nın Nisan ayında yaptığı bir yönetim kurulu toplantısına atıfta bulunularak, sözkonusu hisselerin maliyet bedelinden aşağı olmamak kaydıyla 31 Mayıs 2001 tarihine kadar üçüncü şahıslara satılmasına karar verildiği ifade edildi. Ancak hisselere alıcı çıkmaması durumunda yine en az maliyet bedeli ile bu tarihten sonra Bayındır Holding`e satılarak Bayındırbank`ın bu hisselerden zarar ettirilmemesine karar verildiği anlatılan raporda, rapor tarihi itibarıyle henüz satışın gerçekleşmediği kaydedildi.

Diğer Genel Haberleri