Cisco`dan İçerik Duyarlı Bilgisayar Ağları

Bigpara Haber
Cisco Systems, ağ teknolojilerinde mobil kullanıcılarından en karmaşık ağ omurgalarına kadar geniş bir alanda çözümler sunuyor. Ayrıca müşterilerini eğiterek İnternet ekonomisine hazırlayan şirket, Türkiye`de 1996 yılından bu yana hizmet veriyor. Kamudan askeriyeye, servis sağlayıcılarından bankalara, KOBİ`lerden büyük şirketlere kadar birçok kurumun bilgisayar altyapısını yapan Cisco Türkiye, 1999 yılında 76 milyon dolarlık bir ciroyla bilişim sektörünün 22. sırasında yer alıyor. Biz de bu altyapı devinin Genel Müdürü Suat Baysan`la Cisco hakkında görüştük.


** Cisco Türkiye, nasıl bir yapıda işliyor?

BAYSAN: Cisco, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de, faaliyetlerini iki iş birimi altında yürütüyor. Bunlar; İnternet Servis Sağlayıcıları ve kurumsal müşteriler. İnternet Servis Sağlayıcıları`nın her türlü altyapılarını kuruyoruz. Onlara destekler veriyoruz. İster lokal isterse de birçok bölgede faaliyet gösteren kurumsal müşterileri de İnternet`e bağlayabiliyor, onların istedikleri ölçüde ve içerikte ağlar kurabiliyoruz. Bizim amacımız şirketlere bir ağ satmak veya kurmak değil onların iş planlarını öğrenip, önceliklerini belirleyip ona uygun bir ağ tasarlıyoruz. Ayrıca Türkiye`deki satış sonrası hizmetlerin eksikliklerini çok iyi biliyoruz. Bu yüzden destek birimimizi yeniden yapılandırdık. Destek birimimiz, müşteri tatminine çok önem veriyor. Her türlü sorunu anında çözmeye çalışıyor. Cisco da Türkiye`ye çok önem veriyor. Gelişmekte olan Türkiye pazarının etrafındaki birçok ülkeyi etkileyeceğinden eminler. Türkiye ofisi de buna paralel olarak giderek büyüyor. Şu anda 60 kişilik profesyonel bir ekip oluşturduk.

** Cisco`nun ağ çözümleri neler?

BAYSAN: Cisco`nun iki farklı ağ çözümü bulunuyor. Biz müşterilerimize diyoruz ki, herhangi bir ağ almayın. Size içerik duyarlı ağlar kuralım. Ağların çoğunluğu bilgileri bir yerden bir yere gönderiyor ama içeriğin ne olduğunu bilmiyor. Aslında normalde bir kullanıcının erişmek istediği yer; içerik ya da uygulamalar. Cisco`nun yaptığı içerik ve uygulama duyarlı ağ yapıları kurmak. Bu ağlar üzerinde Kurumsal Kaynak Planlama yazılımları da çalışabilir, İnsan Kaynakları Yazılımları da. Hiç farketmez. Amacımız müşteriye göre ağ kurmak, ağ sunmak değil. Buna göre müşterinin iş planını belirleyerek en optimum çözümü verebiliyor ve ileriye dönük olarak onun yol haritasını çıkarabiliyoruz.

** İnternet çözümleri üzerine ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

BAYSAN: Evet bütün müşterilerimizi `İnternet Ekonomisi` olarak adlandırdığımız döneme hazırlıyoruz. Sadece İnternet`in altyapısını hazırlayan ürünleri satmıyoruz. Aynı zamanda yaptığımız her alanda İnternet`i kullanan bir şirketiz. 1998 yılında aldığımız bir kararla, kendi üzerimizde kullanarak verimliliğe ulaştığımız İnternet tecrübesini bundan sonra müşterilerimize aktarmaya başladık. Bu doğultuda, başında Ahmet Hasanbeşoğlu`nun bulunduğu İnternet İş Çözümleri Grubu kurduk. Buradaki misyonumuz Cisco`yu başarılı yapan faktörleri müşterilerimiz uygulamak. Bir anlamda müşterilerin İnternet ekonomisinden maksimum verimliliği sağlamalarına yardımcı olmak. Özellikle Avrupa`daki gelişen pazarlara baktığımızda, bu ülkelerin İnternet altyapıları diğer ülkelere oranla daha geri ve kullanım oranı düşük. Bu bir dezavantaj gibi görünse de, Avrupa ve Amerika`daki İnternet alanında yapılan yanlışlıkları görmeleri ve aynı hataları yapmamaları gibi şansları var. Böylece Türkiye gibi gelişen bir ülkenin başarıyı yakalaması çok daha kolay.


Cisco, küçük ve orta boy işletmelere yönelik çeşitli İnternet çözümleri de sunuyor. KOBİ`ler Türkiye ekonomisinin en dinamik kesimi. Biz bir İnternet Servis Sağlayıcıyla beraber KOBİ`leri en uygun ve verimli nasıl elektronik ortama taşırızı planladık. Bu alanda birçok çözümümüz var. KOBİ`ler çözümlerimiz sayesinde işletme maliyetlerinde önemli oranlarda tasarruf sağlıyor ve kendilerine yeni iş alanları yaratıp yeni pazarlara erişebiliyorlar.

** Eğitime yatırım yapıyor musunuz?

BAYSAN: Cisco olarak IDC`ye Türkiye`deki ağ ve bilgi teknolojilerindeki istihdam üzerine bir araştırma yaptırdık. Bu araştırma sonuçlarına göre 2003 yılında Türkiye`de talep ile arz arasında yarı yarıya bir fark olacak. Yani yeteri kadar insan kaynağı olmayacak. Bunu biraz olsun azaltmak için üniversitelerde Cisco destekli bilişim dersleri veriyoruz. Bu derslerden mezun olan öğrenciler, Cisco tarafından bir sınavdan geçirilerek Cisco sistem destek mühendisi ünvanını alıyor ve birçok şirkette profesyonel çalışma ortamı bulunabiliyor.


** Ağ nedir?

Tedarikçileriniz, iş ortaklarınız ve müşterilerinizle kendi aranızda kurduğunuz çalışma ağı yapısına benzer bir şekilde, bir bilgisayar ağı da, bilgisayar, yazıcı, faks, modem, sunucu ve bazen de telefonlarınızı basit bir şekilde birbirine bağlar. Gerçek bağlantılar, masaların arkasına, zemine veya tavana gizlenmiş olan kablolarla yapılır. Bilgisayar ağı, teknolojik kaynakların hepsinin birbirleriyle konuşmasına imkan tanır. Ağlar, işletmenizi İnternet`e bağladığı gibi, telekonferans, multimedya çalışmaları, video ve grafik dosyalarının yüksek hızlı transferi gibi ek yaraları da beraberinde getirir. Cisco Systems, dünya üzerinde ağların yüzde 80`ini kuran, dünyanın en büyük beşinci bilişim firması. (DÜNYA)

Diğer Teknoloji Haberleri