Çin'den 'istikrarlı büyüme' açıklaması

Çin devletinin ekonomik araştırma kurumu başkanı, ülke ekonomisinde keskin yavaşlama ihtimalinin azaldığını belirterek, ülkenin "L şeklinde" bir ekonomik büyüme trendinde yavaşlayan büyümeden "yatay" büyümeye geçtiğini söyledi.

Bigpara Haber

Çin ekonomisi resmi verilere göre geçen yıl yüzde 6.7 ile son 26 yılın en yavaş büyümesini kaydetti. Ekonomik bankaların verdiği kredilerin rekor kırması, spekülatif konut sektörü büyümesi ve hükümet yatırımları ile büyüme hedefini yakalanmıştı.

Fakat konut sektöründe soğumayı ve yeni kredileri azaltmayı hedefleyen Çin'in yerel tüketim ve özel yatırımlara daha çok sırtını dayaması gerekecek. Hükümet geçen hafta bu yıl için ekonomik büyüme hedefini yüzde 6.5'e indirmişti.

Çin'de Devlet Konseyi Kalkınma Araştırma Merkezi başkanı Li Wei, yerel ve uluslararası birçok pozitif ekonomik işaretin ortaya çıkmaya başladığını ve ekonomik büyümede büyük bir düşüş riskinin "net bir biçimde azaldığını" belirtti.

Haberin Devamı

Li, "Ekonomimizin hâlâ üstesinden gelmesi gereken zorluklar var, o yüzden görece geniş çaplı risklerin ortaya çıkmasına da hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Çin devlet ekonomi planlaması başkan yardımcısı dün yaptığı bir açıklamada, Çin sanayi üretiminin Ocak ve Şubat aylarında yüzde 6'nın üzerinde büyüdüğünü belirtirken, 31 şehirde yapılan anket bazlı işsizlik oranının bu iki ay için yaklaşık yüzde 5 civarında olduğunu belirtti.

Diğer Ekonomi Haberleri