Çin'de şirket kârları ikinci ayda da daraldı

Çin'de sanayi şirketlerinin kârları aralık ayında art arda ikinci ayda daraldı.

Bigpara Haber

Çin'de sanayi şirketlerinin kârları aralık ayında art arda ikinci ayda da daraldı. Bu durum, ABD-Çin ticaret savaşının uzun süredir devam ettiği bir ortamda, düşen fiyatlar ve zayıf fabrika üretimi nedeniyle zarar gören sanayi şirketlerini desteklemeleri yönünde politika yapıcılara baskı getiriyor.

Çin'in ekonomik büyümesi yaklaşık 30 yılın en zayıf seviyesine gerilerken beklentilerin altında gelen veriler, siparişlerde düşüş, işten çıkarmalar ve fabrika kapanışları ile mücadele eden büyük imalat sektörü için daha fazla sıkıntıya işaret ediyor.

Haberin Devamı

Bejing’in borç risklerini azaltma çabalarının emlak piyasasını baskılaması ve özel sektöre kredi akışlarını sınırlamasıyla, Çin ekonomisi 2018'de yüzde 6.6 oranında büyüdü ve bu yıl daha da yavaşlaması bekleniyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu sanayi şirketlerinin kârlarının zayıf fabrika çıkış fiyatları ve düşük talep nedeniyle Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.9 azalarak 680.8 milyar yuana (100.9 milyar dolar) gerilediğini belirtti.

Şanghay'daki Bank of Communications'ın üst düzey ekonomisti Tang Jianwei, "Gelecekteki eğilim açısından bakılırsa, (üretici fiyat endeksi) ÜFE'nin negatife dönmesiyle sanayi işletmelerinin kârlarının düşeceği açık" dedi. Tang, şirket kârlılığın yapısının da değişmeye başlayacağını sözlerine ekledi. Yılın tamamında kârlar 2018'de yüzde 10.3 artış göstererek 2018'de 6.64 trilyon yuana yükseldi. 2017'de artış yüzde 21 olmuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri