Çin,Yurtdışında Yeni Kotasyon Hazırlığında

Bigpara Haber
Dış piyasalarda gerçekleştirdiği hisse arzlarının başarısından cesaret bulan Çin`in, geçmiştekiler kadar büyük olmasa da şirketlerinin dış piyasalarda arzını sürdüreceği belirtiliyor. Gelecekte gerçekleştirilecek kotasyonların, telekomünikasyon, demiryolu sisteminin varlıkları ve devlet mülkiyetindeki büyük ticari bankaları içermesi bekleniyor. Ticari bankaların kotasyonunun, Çin`in Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ile bağlantılı bir zorunluluk olduğu ve bunan paralel gelişeceği belirtiliyor. Şu ana kadar 50 şirketini yurtdışında kote etmiş Çin`in, bir özelleştirme sürecinden geçtiğine ve bunun şu aşamada kesilmesinin mümkün olmadığına işaret ediliyor. Çin yönetiminin, özelleştirmenin lokomotifi olmaları için kotasyonlarına izin verdiği altı şirket ise büyük miktarlı arz hedefleri ile dikkat çekme sıralamasının başına oturdu. Bunlardan, petrol devleri PetroChina ile China Petroleum and Chemical (Sinopec) ve ülkenin ikinci büyük telekomünikasyon şirketi China Unicom`un yurtdışı kotasyonlarından bu yıl elde ettikleri gelir 12 milyar doları buldu.


ÜÇ BÜYÜK ŞİRKET GÜN SAYIYOR;

Bu üç şirketin kotasyonlarının ardından Çin`in üç büyük şirketi daha kotasyon hazırlığı yapıyor. China National Offshore Oil`in (CNOOC), ocak ya da şubat aylarında Çin dışında kote olması planlanıyor. Çin`in en büyük çelik üreticisi Shanghai Baosteel Group ve devlet telefon tekeli China Telecom bunu izleyecek.
Çin`de devlet yöneticileri, buradan elde edecekleri gelirlerle, zor durumdaki kamu sektörünü güçlendirmeyi hedefliyor. Çin yönetimi, aynı zamanda kamu sektörü şirketlerindeki paylarını azaltarak, bunların ticari kurallar doğrultusunda çalışmasını sağlamayı da hedefliyor. Gelişmelerin bir diğer hedefi ise, ülkenin emeklilik sisteminin eksikliğini şiddetli bir biçimde hissettiği fonları sağlamak. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri