Cimbom’un Hisseleri Neden Ucuza Gitti?

Bigpara Haber

Kasım başında Galatasaray Sportif A.Ş.’nin yüzde 21.05’ini AIG’ye satan Galatasaray yönetimi şimdi de şirketin yüzde 15’ini orsaya açıyor. Şirketi borsaya arz edecek aracı kuruluş, Galatasaraylılığıyla bilinen bankacı Erol Aksoy’un şirketi İktisat Yatırım.

Ekonomist’in ele geçirdiği, İktisat Yatırım’ın Galatasaray Sportif’in halka arzıyla ilgili yurtdışı yatırımcı toplantıları için hazırladığı rapordaki değerlemelere göre, şirketin AIG’ye ucuza satıldığı ortaya çıkıyor. Raporda AIG’ye satışla ilgili bir değerlendirme yok. Ancak raporda yer alan şirket değerine göre AIG’ye yapılan satışın çok ucuz olduğu anlaşılıyor.

Gerçek değeri bu mu?

İktisat Yatırım, Galatasaray’ın borsaya açılmasıyla ilgili yabancı yatırımcılar için hazırladığı değerleme raporunda, Galatasaray Sportif A.Ş.’ye 228 milyon dolar değer biçiyor. Bu değere, şirketten aldığı bilgilere dayanarak Galatasaray Sportif’in geleceğine dönük yaptığı projeksiyonlarla ulaşıyor. Bu projeksiyonlar sonucunda bulunan değer Galatasaray yönetimiyle görüşüldükten sonra raporlanıyor.

İktisat Yatırım’ın bulduğu değere göre Galatasaray Sportif A.Ş.’nin yüzde 21.05’i 48 milyon dolar ediyor. Kasım başında imzalanan anlaşmada bu pay AIG’ye 20.5 milyon dolara satılmıştı. Bir başka deyişle, AIG’nin ödediği fiyattan Galatasaray Sportif’in toplam piyasa değeri 97 milyon dolara denk geliyor.

Böylelikle AIG’nin Galatasaray’a yaptığı yatırımının değeri birkaç haftada yüzde 134 artmış oluyor.

AIG karlı çıktı

Bu rakam, ş irketin Galatasaray’dan kağıt üstünde sağladığı getiri. İşin bir de nakit getirisi var. Galatasaray Sportif bir pazarlama şirketi. Ciddi bir masrafı, yatırımı yok.

Şirketin 2000-2001 sezonu gelirleri 31 milyon 250 bin dolar. Masrafları ise sadece 620 bin dolar. Dolayısıyla şirket bu dönemde 30 milyon 630 bin dolar kar edecek. En azından yapılan projeksiyon bu.

Kulüp ile yapılan çok özel anlaşmadan dolayı, Galatasaray Sportif gelirlerinin büyük kısmını kar payı olarak ortaklarına dağıtacak. Galatasaray Sportif’in 2000/2001 temettüsünün 16 milyon 150 bin dolar olması bekleniyor. Eger AIG’nin temettü oranı, ortaklık payıyla aynıysa, bunun yüzde 21.05’i, yani 3.4 milyon doları AIG’ye gidecek.

İktisat Yatırım’ın belirlediği büyüme olmayan senaryoya göre AIG’nin şirketten elde edeceği temettü geliri 2002’de 5.9, 2003’tde 6.1, 2004’de 6.4 milyon dolar olacak. Şirketin bu şekilde ilk dört yılda kar paylarından kazanacağı meblağ toplamı 21.8 milyon dolara ulaşacak.

Böylelikle AIG 20.5 milyon dolarlık yatırımını dört yılda nakit olarak geri almış olacak. 2013/14 sezonuna kadar projeksiyon yapan İktisat Yatırım’ın raporuna göre AIG’nin bu dönem zarfında elde edeceği temettü toplamı 94.1 milyon dolar.


Kimler istemiyor?

Bu yatırım AIG açısından karlı. Buna karşılık AIG’nin Galatasaray’a katkısı ne olacak? Aslında bu sorunun cevabı bu yılın spor dünyasında en çok tartışılan konulardan biriydi.

Galatasaray Başkanı Faruk süren gişe hasılatı ve oyuncu transferinden elde edilecek gelirler haricinde, Galatasaray’ın televizyon hakları, forma, malzeme, bilboard reklamları ve ürün satışları gibi gelirlerini, büyük çoğunluğu uzun dönemli lisanslarla, Galatasaray Sportif A.Ş. adlı şirkete aktarmıştı.

Söz konusu şirketin yüzde 21.05’inin deAmerikan sigorta grubu AIG’nin Blue Voyage ve Global Sports & Entertainment adlı iki fonuna satılması, camiada halen devam eden büyük bir tepki doğurdu. Süren, bu düzenlemeleri Galatasaray’ın gelişmesinde vazgeçilemez olduğu için yaptığını ileri sürerken, başını takımın efsanevi kalecisi Turgay Şeren, Fatih Altaylı, ticaret hukuku profesörü Hayri Domaniç’in çektiği bir grup, bu projeyi Galatasaray’a ihanet olarak değerlendiriyor.

AIG’nin taahhüdü yok

Galatasaray yönetimini ve Başkan Faruk Süren’i eleştiren kesimler, “Bu tecrübe ve bağlantılar bu kadar değerli mi? Bu işi yapan başka firmalar tarafından daha ucuza alınamaz mıydı? Hakikaten böyle bir yabancı ortağa ihtiyaç var mı?” gibi soruların cevabını istiyor.

Bu soruların cevabı hala tartışılıyor. Başkan Süren’in atadığı komisyon “AIG hiçbir gelir artırıcı taahhütte bulunmamaktadır” diyerek tavrını belirtmişti.

Buna rağmen satışa giden Galatasaray Başkanı Faruk Süren, Ekonomist’e gönderdiği yazılı açıklamada “AIG fonlarının, benzer yatırımları dolayısıyla pazarlama konusunda uzmanlıkları vardır. AIG şirketimize uluslar arası ilişkilerini getirmiş ve bizi dünyaya açmıştır” diyor.

Fakat son gelişmelerden sonra Galatasaray yönetiminin istemediği bir ikilem içinde kalmış olduğu görülüyor: Şayet Galatasaray Sportif’in gerçek değeri AIG’ye satıldığı fiyata tekabül eden 97 milyon dolarsa, o halde 228 milyon dolarlık değer veya 150-200 milyon dolarlık arz fiyatı yatırımcılar açısından pahalı kalacak.

Yok eğer gerçek değer, İktisat Yatırım’ın raporundaki gibi 228 milyon dolar ise, o takdirde de yönetimin niye AIG’ye şirketin yüzde 21.05’ini gerçek değerinin çok altında, 20.5 milyon dolara sattığını açıklaması gerekecek. (EKONOMİST)

Diğer Borsa Haberleri