Çıkarın artık şu ‘Hortum Yasası’nı

Bigpara Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunda ‘Banka Hortumcularıyla Mücadele Yasası’ olarak nitelenen düzenlemenin TBMM`de vakit geçirilmeden çıkartılmasını istedi. Devlet Bakanı Ali Babacan ise IMF ve bankaların itirazları için uzlaşma toplantısı yaptı.

AKP Hükümeti, Banka Hortumcularıyla Mücadele Tasarısı`nı iki koldan yeniden incelemeye aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin MYK toplantısında gündeme gelen tasarının TBMM`de vakit geçirilmeden çıkartılmasını istedi. Devlet Bakanı Ali Babacan ise IMF ve bankaların itirazları için uzlaşma toplantısı yaptı.

AKP`nin önceki akşam yapılan MYK toplantısına konuyla yakından ilgili olan Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek de katıldı. Bazı MYK üyeleri tasarıyla getirilen düzenlemelerin bankacılık sektörüne zarar verebileceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

KİMSE BANKAYA YANAŞMAZ

AKP`nin ekonomi ve maliye kökenli üyeleri, ‘‘Artık kimse bankacılığa yanaşmayabilir’’ diyerek, tasarının bankacılık sektörünü olumsuz etkileyebileceğinden endişe ettiklerini söylediler. Bu üyeler, ‘‘Getirilecek düzenlemeler Ticaret Hukuku`na uygun olur mu? Bu konuda da endişeler var. O nedenle bu yasayı bu haliyle çok da tasvip etmiyoruz, bize göre tasarının biraz daha gözden geçirilmeye ihtiyacı var’’ dediler.

Çiçek ise tasarıya ilişkin bu eleştirilere katılmadığını söyledi. Çiçek, tasarıyla dürüst bankacılık yapanların hedeflenmediğini, dürüst olmayanların, halkın parasını ve kamu kaynaklarını hortumlayanların hedeflendiğini belirtti. Çiçek, ‘‘Kimse, halkın parasını hortumlayıp sonra da bunu devlete fatura edememeli. Yasa çıktıktan 3-4 ay sonra da hortumculara giden para tekrar devletin kasasına girecek’’ dedi. Erdoğan da ‘‘Bu yasa çıkacak’’ diyerek tasarı konusunda hükümet adına son sözü söyledi.

Önceki gece yapılan bu toplantının ardından dün de TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Müsteşarı, Kamu Bankalarının yöneticileri ile bir araya geldi. Toplantıda, IMF`nin ve bankaların itirazları değerlendirildi. Toplantıda, düzenleminin geriye doğru yürümesi, ispat hakkı ve üçüncü sahışların mallarına el konulmasıyla ilgili düzenlemelere yönelik eleştiriler gündeme getirildi.

Toptan, tasarıyla ilgili bazı önergeler hazırlanacağını belirterek, ‘‘Ancak hangi konularda olacağına henüz karar vermedik. Olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Amacımız uzlaşma sağlayıp, yarınki komisyon toplantısında tasarıyı çıkarmak’’ dedi.

Diğer Politika Haberleri