Çiftçiye kötü haber var...

Sanayicinin zararına oldu...

Bigpara Haber

Çiftçiye kötü haber var. Sanayicilerin talepleri üzerine, 2008 yılında düşürülen traktör ve tarım makinelerinin KDV ’si yeniden yüzde 8’den 18’e çıkarılıyor.

Düzenleme için önümüzdeki dönemdeki torba kanun çalışmalarına bir madde eklenmesi gündemdeyken, çiftçilerin zararının karşılanıp karşılanmayacağı sorusuna da yanıt aranıyor. Düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda, çiftçiye gelecek ek yük 4-11 bin TL arasında değişiyor. Çiftçilerin mağdur edilmemesi için Ziraat Bankası üzerinden destekleme yapılıp yapılmayacağı konusu da değerlendiriliyor.

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

Sanayicinin zararına oldu

Hükümet 2008 yılında başta traktör olmak üzere bir dizi ürünün KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indirdi. Ancak bu indirim traktör sanayicilerinde bir dizi sıkıntının nedeni oldu. Üretim için gereken girdiyi yüzde 18 KDV ödeyerek alan sanayiciler, traktör ve tarım makinelerini yüzde 8 KDV ile sattı. Aradaki 10 puanlık fark için gündemde olan KDV iadesi için ödeme süreci uzayınca; birçok sanayici tepkilerini hükümete iletmeye başladı.

Düzenleme nedeniyle traktör ithal edip yurtiçinde satan ithalatçılar avantaj sağlarken, içeride üretim yapan sanayiciler sıkıntı yaşadı.

Sanayicilerin talepleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda da görüşüldü. Bu kapsamda iki çözüm önerisi masaya geldi. Bunlardan ilki sanayicilerin teminat mektubu verip KDV iadelerini hemen alması olurken, ikincisi de KDV’nin tekrar yüzde 18’e çıkması oldu. Alınan karar ise, yüzde 18’lik KDV’ye geri dönülmesi olunca; yasa çalışması da başlatıldı.

10 puanlık artışa gidilmesi halinde, sıfır traktör fiyatlarına yaklaşık 4 ila 11 bin lira arasında ilave vergi zammı geleceği hesaplandı. Yeni vergi zammının ise Ziraat Bankası’ndan aktarılacak faizsiz krediyle ya da Tarım Bakanlığı kaynaklarından karşılanması üzerinde duruluyor.

Diğer Bankacılık Haberleri