Çiftçi Ekim`de Enflasyonu Yendi

Bigpara Haber

Çiftçinin eline geçen fiyatlardaki artış oranı, ekim ayında enflasyonun üzerinde gerçekleşti.

ANKA`nın Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerinden yaptığı belirlemeye göre, çiftçinin eline geçen fiyatlarda ekim ayında yüzde 10.6`lık cari artış yaşandı. Aynı ay, tüketici fiyatları endeksinde meydana gelen yüzde 3.1`lik artıştan arındırıldığında, çiftçinin eline geçen fiyatlardaki reel artış oranı yüzde 7.3 olarak hesaplandı.

En hızlı reel fiyat artışını yüzde 25.2`yle sebze üreticileri elde etti. Meyve yetiştiricilerinin eline geçen fiyatlar reel bazda yüzde 14.5, tarla ürünlerinin fiyatları yüzde 2, diğer hayvan yetiştiricilerinin fiyatları yüzde 1.3 artarken, büyük-küçük baş hayvan ve süt hayvancılığı yapanlar yüzde 0.7`lik reel zararla karşılaştı.

On aylık durum

Çiftçinin eline geçen fiyatlar, ocak-ekim döneminde ise reel olarak yüzde 5 düzeyinde geriledi. Anılan dönemde ele geçen fiyatlar meyvecelikte yüzde 20.9, büyük-küçük baş hayvancılık ve süt hayvancılığında yüzde 5.4, tarla ürünlerinde yüzde 1.2 azalırken, sebzecilikte yüzde 4.4, diğer hayvan yetiştiriliciği ve hayvansal ürünlerde yüzde 6.8 arttı.

Son bir yıl

Yıllık bazda da çiftçinin eline geçen fiyatlarda reel düşüş yaşandı. Son bir yıl itibariyle ele geçen fiyatların reel olarak yüzde 2.1 azaldığı belirlendi.

Anılan dönemde yalnızca sebze üreticileri ile diğer hayvan yetiştiricileri enflasyonun üzerinde fiyat artışı elde etti. Son bir yıllık dönemde ele geçen fiyatlar sebzecilikte yüzde 9.1, diğer hayvan yetiştiriciliğinde yüzde 8.9 arttı; büyük-küçük baş hayvan yetiştiriciliğinde yüzde 7.1 tarla ürünlerinde yüzde 4.8, meyve ürünlerinde yüzde 4.1 azaldı.

Oniki aylık ortalamalara göre de çiftçinin eline geçen fiyatlarda yüzde 10.8`lik reel kayıp yaşandığı belirlendi.

Çiftçinin eline geçen fiyatlar ekimde yüzde 10.6 arttı

Çiftçinin eline geçen fiyatlar ekimde, bir önceki aya göre ortalama yüzde 10.6 oranında arttı.

DİE`nin yaptığı belirlemelere göre, çitfçinin eline geçen fiyatlar yılın ilk 11 ayında yüzde 24.3, geçen yılın ekim ayına göre ise yüzde 41.4 oranında artış kaydetti. Fiyatlarda 12 aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 42.3 olarak gerçekleşti.

Tarla çiftçisinin eline geçen fiyatlar, ekim ayında bir önceki aya göre yüde 5.2, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 29.2, son bir yılda yüzde 37.4, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 37.8 oranında artış gösterdi. Sebze fiyatları ise ekimde bir önceki aya göre yüzde 29.1`le rekor düzeyde arttı. Geçen yılın aralık ayına göre yüzde 36.45, ekim ayına göre de yüzde 57.6 artan sebze çiftçisinin eline geçen fiyatlar 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 33.3 oranında büyüme gösterdi.

Ekimde meyve fiyatları yüzde 18.1, büyük ve küçükbaş hayvan ve süt hayvanılığı fiyatları yüzde 2.4, diğer hayvan yetiştiriciliği fiyatlarda yüzde 4.4 oranında arttı. Meyve çiftçisinin eline geçen fiyatlarda geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 3.5, büyük ve küçükbaş hayvancılıkta yüzde 23.7, diğer hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal ürünlerde yüzde 39.7 olarak gerçekleşti.

Meyve çiftçisinin eline geçen fiyatlar ekim sonu itibariyle son bir yılda yüzde 38.5, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 43.9, büyük-küçükbaş hayvan üreticilerinin eline geçen fiyatlar son bir yılda yüzde 34.2, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 42.7, diğer hayvan yetiştiricilerinin eline geçen fiyatlar son bir yılda yüzde 57.3, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 61.5 artış kaydetti.

Türkiye genelinde yüzde 10.6 olan çiftçinin eline geçen fiyatlardaki ekim ayı artışı Marmara bölgesinde yüzde 18.2, Ege`de yüzde 10.4, Akdeniz`de yüzde 14.7, İç Anadolu`da yüzde 4.3, Karadeniz`de yüzde 9.5, Doğu Anadolu`da yüzde 4, Güney Doğu Anadolu`da yüzde 5.6 oldu.

Ekim ayında TMO`nun ürün alım fiyatlarında artış yaşanmadı. Borsa fiyatları yüzde 5.4, pazar fiyatları yüzde 6.1 artarken, birlik-kurum fiyatları yüzde 0.1 oranında azaldı. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri