Ceylan Grubu`na bir darbe de Bulgaristan`dan

Bigpara Haber
Ceylan Holding`in İsrail`deki Ben Gurion Havalimanı projesinin iptal edilmesinin ardından Bulgaristan`daki Gorna Arda santral projesindeki payı da yüzde 5`e düştü

Ceylan Holding, Bulgaristan`daki Gorna Arda Barajı projesini de kaybetti. Bankası Bank Kapital`e el konulduktan sonra yurtdışında aldığı ihaleleri birer birer kaybeden Ceylan Holding, Bulgaristan`da bir ihaleden daha atıldı. Bulgaristan`da yol ve baraj olmak üzere 600 milyon dolarlık iş yapan holdingin en büyük projelerinden Güney Bulgaristan`daki Gorna-Arda Barajı`ndaki yüzde 45`lık hissesi, Bulgaristan`ın ulusal elektrik şirketine devredildi.

Böylece Bulgaristan`ın baraj üzerindeki payı yüzde 95`e çıkarken, holdingin elinde sadece yüzde 5`lik hisse kaldı. Bulgaristan İmar Bakanı Evgeni Chachev, 2001`in ilk aylarında projeye yeni yabancı ortak bulmak için girişimde bulunacaklarını söyledi.


İSRAİL DE İPTAL ETMİŞTİ:

Bulgar ortaklığı ile yapılan proje karşılığında Türkiye, Bulgaristan`dan elektrik alacaktı. Bulgarlar, 1998 yılında imzalanan 10 yılda 1.5 milyar dolarlık elektrik alımı karşılığı öngörülen 600 milyon dolarlık hidroelektrik santrali ile iki baraj ve otoyol yapımının Ceylan Holding`e yaptırılması projelerini uzun süredir askıya almıştı. Bankası Bank Kapital`e el konulduktan sonra, Bulgaristan İmar Bakanı Evgeni Chachev, Başbakan Bülent Ecevit`e bir mektup göndererek Ceylan Holding`in işlerinin başka bir Türk firması tarafından üstlenilmesini istemişti.


Daha önce de, 1998`de İsrail Ulaştırma Bakanlığı`nın açmış olduğu Ben Gurion Havaalanı terminal binası ihalesini kazanan ve inşaata devam eden Ceylan Holding`in kontratı İsrail tarafından iptal edilmişti. İsrail ile Türkiye arasında krize neden olan ihalenin, holdingin mallarına ihtiyati tedbir konulması nedeniyle alındığı bildirilmiş, İsrail bir süre önce holdinge verdiği 2 milyon dolarlık avansı geri almak için işlemler başlatmıştı. (SABAH

Diğer Piyasa Haberleri