Cepte rekabet kızıştı

Bigpara Haber
GSM pazarına 2001 yılı şubat ayında hızlı bir giriş yapan İş - Tim`in markası Aria pazardaki dengeleri altüst etti. Cep telefonu sektöründe faaliyet gösteren şirketleri kapsayan son araştırmaya göre, İş-Tim yakın gelecekte pazardan yüzde 16 pay alacak. İnput Araştırma ve İletişim`in yaptığı araştırmada yer alan en çarpıcı soru olan `Siz ve yakınlarınız yakın gelecekte hangi GSM operatörünü tercih edeceksiniz`e cevap verenler `Turkcell` dedi. Buna göre, araştırmaya katılanların yakın gelecekte kullanmayı düşündükleri servislerin başında Turkcell faturalı hat aboneliği (Yüzde 32), Hazır kart (Yüzde 17), İş - Tim (Aria) faturalı hat aboneliği (Yüzde 17) geliyor. Sonuçlara göre Turkcell, hem faturalı hemde faturasız hat servisleri ile GSM pazarında halen büyüme potansiyeli en çok olan şirket olarak öne çıkarken İş-Tim`in pazardan aldığı pay dikkat çekti. Araştırma sonuçlarına göre İş-Tim yakın gelecekte, Turkcell abonelerinden yüzde 17, Telsim abonelerinden yüzde 15, Muhabbet Kart abonelerinden yüzde 16 ve Hazır Kart abonelerinden ise 10 oranında pay alacak.

İş-Tim reklam kampanyasının başlangıcı olan 14 şubat tarihi öncesi ve sonrası değerlendirmeler karşılaştırıldığında da, 14 şubat sonrası İş - Tim yönünde çok daha pozitif gelişmeler gözleniyor. 14 Şubat tarihinden önce İş-Tim`in yakın gelecekte tercih edilme oranı toplam pazar içerisinde yüzde 10.90 seviyelerindeyken bu rakam 14 şubat tarihinden sonra yüzde 18.50`ye yükseldi. Yine İş - Tim Hazır Kart reklam tarihinden önce yüzde 1.10 tercih edilirken reklamdan sonraki dönemde bu rakam yüzde 3.90`a yükseldi. Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer ilginç tespit ise İş - Tim aboneliğine ilgi gösterenlerin başında ise yüksek gelir grubu gelmesi.

Ericsson lider ama gözler Nokia`da
Yapılan araştırmanın belirlediği ilginç noktalardan bir tanesi de mobil telefonda marka tercihine yönelik olarak ortaya çıkan sonuçlar. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 75`i Ericsson ve Nokia üretimi cep telefonu kullanıyorlar. Panasonic ise katılımcıların yüzde 9`u tarafından kullanılıyor. Kullanıcıların yüzde 62`si kendisine GSM operatörü tarafından Nokia marka cep telefonu hediye edilmesini isterken, yüzde 14`ü Ericsson, yüzde 13`ü ise Panasonic markalarını tercih ediyor. Turkcell faturalı hat sahiplerinin yüzde 71`i Ericsson, yüzde 64`ü Nokia kullanırken, Telsim faturalı hat sahiplerinin yüzde 57`si Motorola, yüzde 60`ı ise Philips kullanıyor.

Diğer Teknoloji Haberleri