Cep Telefonu Hisseleri

Bigpara Haber
Daha kısa bir süre önce yatırımcılar cep telefonu hisselerine doyamıyordu. Şimdi, zor bir piyasada, herhangi bir dalgalandırma sırasında, şirketler bu hisseleri elden çıkartmakta güçlük çekiyor.


ABD`nin en büyük operatörü Verizon Wireless ve Avrupa`nın iki numaralı operatörü France Telecom`un Orange`ı bu yıl halka arzdan vazgeçti. KPN ve Telefonica Moviles halka arz planlarını sürdürüyor, ancak sunum sınırlandı ve eğer bir mucize olmazsa, hisseler çok ucuza gidecek. Verizon ise daha iyi zamanlara kadar bekleyecek bir durumda değil. Ancak, üçüncü kuşak cep telefon lisansı almak için bulduğu borçları ödemek zorunda olan Avrupa`nın iletişim şirketleri, kendilerini çok güç bir durumda buluyor. Kredi rating kurumu Moody`s Deutsche Telekom`un borçlarını doruk noktasına tırmandıktan sonra, 65 milyar euro civarında tahmin ediyor. Aynı rakam France Telekom için 58 milyar euro, British Telecommunications için 43 milyar euro ve İtalyan Tecnost / Telecom için ise 43 milyar euro.


Bu borçlar bu şirketlerin değer oluşturucu fırsatları yakalamasına engel oluyor ve uzun dönemde kendilerine daha fazla ve daha ucuz kredi sağlayabilecek yatırım kredisi ratingleri elde etmelerini engelliyor. Kredi rating kuruluşları anlayışlı davranarak bu şirketlere 12 - 18 ay kadar izin vererek menkul kıymet değerlerini yükseltme şansı tanıyor. Dolayısyla şu noktada ani bir kredi rating düşüşü veya satış durumu yok. Ancak riskler ortada durmayı sürdürüyor. Verizon Wireless ve Orange`ın gecikmesi sorunu çözmüyor, sürdürüyor. Bu sorunlar Deutsche Telekom`un TMobil ve muhtemelen British Telecom`in Cellnet`inin gelecek yılın birinci yarıasında beklenen halka arzı durumlarıyla çatışacak. Cep telefonu değerlerinin zaman zaman iyileştiği doğru. Ancak bu iyileşmeler, bu kadar çok sorun bir aradayken herhalde biraz daha zor. Bu sektör kendisini kısır bir döngü içine girmiş bulabilir. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)

Diğer Teknoloji Haberleri