Çelik Konstrüksiyon-beton Savaşı Başlıyor

Bigpara Haber

ABD`de toplam binaların yüzde 60`ı, İngiltere`de yüzde 54`ü, İskandinav ülkelerinde yüzde 40`ı çelik konstrüksiyondan yapılırken, deprem ülkesi olan Türkiye`de bu rakam yüzde sıfır düzeyinde.

Geçen yıl yaşanan 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri, gelişmiş ülkelerde büyük rağbet gören çelik konstrüksiyon yapıları bir kez daha Türkiye gündemine taşıdı. Çelik üreticileri, betonarme yapıyla çelik yapının maliyet farklarının hemen hemen aynı düzeyde olduğunu, güvenlik açısından ise çelik konstrüksiyon binaların öne çıktığına dikkat çekerken, Bayındırlık Bakanlığı`nın betonarmede direndiğini belirtiyor.

`Beton lobisi var`

Sağlık Bakanlığı`nın hastanelerin çelik konstrüksiyonla yapılmasını istediğini belirten Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sencer İmer, Bayındırlık Bakanlığı`nın, çelik ve betonarme binaların maliyetinin birbirinden farklı olmadığı gerekçesiyle talebi reddettiğini söyledi. Yapılan araştırmalarda, İstanbul`daki binaların sadece yüzde 2`sinde kaliteli beton kullanıldığının ortaya çıktığını belirten İmer, betonarme binanın metrekare maliyetinin 250 dolar, çelik yapının ise 250-300 dolar arasında olduğunu söyledi. Devletin `beton lobilerin işgali altında` olduğunu savunan İmer, çeliğin yapım sürecini hızlandırdığını da belirterek, Zekeriya Temizel`in Maliye Bakanlığı döneminde Fethiye ve Marmaris vergi dairelerinin bu yöntemle üç ay içinde bitirildiğine dikkat çekti. İmer, en azından `Kuzey Anadolu Fayı` çevresindeki kamu binalarının çelikten yapılması gerektiği konusunda Bayındırlık Bakanlığı`na başvurularının olduğunu ancak olumlu yanıt alamadıklarını söyledi.(RADİKAL)

Diğer Genel Haberleri