Çekirdek Enflasyonda Beklenti %1`in Altına İndi

Bigpara Haber
Bu ay çekirdek enflasyonun yüzde 1`in altında kalması bekleniyor.

Çekirdek enflasyon tanımlarından biri olan imalat sanayiindeki aylık fiyat artış beklentisi, DİE`nin eğilim anketi ile kasım ayı için yüzde 0.9 olarak ölçüldü. İmalat sanayiindeki fiyat artışı beklentisi, toptan eşya fiyat endeksindeki (TEFE) ağırlıklı dolayısıyla enflasyon açısından önce bir gösterge kabul ediliyor.

Ankete yanıt veren kamu ve özel sektör firmalarından üretimdeki ağırlıkları yüzde 40.7 olan bölüm kasım ayında satış fiyatlarını artıracağını, yüzde 4.2`lik bir bölüm ise düşüreceğini bildirdi. Firmaların, üretimdeki ağırlıkları ve planladıkları zam oranlarına göre yapılan hesaplama, imalat sanayi fiyatlarının bu ay ortalama yüzde 0.9 oranında artmasının beklentiğini ortaya koydu.

Özel sektörde beklenti yüksek

İmalat sanayiindeki fiyat artış beklentisinin yüzde 1`in altında çıkması, kamu kesiminden kaynaklandı, özel sektörde beklenen artış oranının ise nispeten yüksek düzeyini koruduğu dikkati çekti.

Kendi başına ayrı bir çekirdek enflasyon tanımı olan özel sektör imalat sanayi fiyatlarındaki artış beklentisi kasım ayı için yüzde 1.3 olarak ölçüldü. Özel sektör imalat sanayi işyerlerinden üretimdeki ağırlığı yüzde 45.6 olan bölüm kasım ayında satış fiyatlarına zam, yüzde 2.8`lik bölüm ise indirim yapmayı planladığını bildirdi.

Enflasyonla mücadele dolayısıyla zamları baskı altına alınan kamu sektörü imalat sanayiinin fiyatlarının ise yüzde 0.4 oranında artmasının beklendiği bildirildi. Kamu sektörü işyerlerinin yüzde 34`ü kasım ayında fiyatlarına zam yapacağını bildirirken, yüzde 6.2`lik bir kesim fiyat indirimi yönünde eğilim açıkladı.

Anketin isabet oranı

bu yıl fiyat artışlarının beklenmedik bir biçimde çok yüksek çıktığı ocak dışındaki aylarda, DİE`nin eğilim anketiyle ölçülen imalat sanayii fiyat artış beklentileri ile gerçekleşen oranlar arasında 0.3 puanla 0.9 puan arasında aşağıya ve yukarıya doğru bir sapma olduğu gözlendi.

Fiyatların yüzde 2.6 artmasının beklendiği şubatta gerçekleşme yüzde 2.9, artış beklentisinin yüzde 1.8 olduğu martta gerçekleşme yüzde 2.5 olarak gerçekleşti. Nisanda fiyatların yüzde 1.9 artması beklenirken, gerçekleşen oran yüzde 1.6; artışın yüzde 1.3 olarak beklendiği mayısta da yüzde 2.2 düzeyinde oluştu. Yüzde 1.2 fiyat artışı beklenen haziranda gerçekleşme yüzde 1.9, artışın yüzde 1.9 olarak beklendiği temmuzda da yüzde 1.6 olurken, ağustos ayında ise artış oranı beklendiği gibi yüzde 1.3 düzeyinde gerçekleşti. Eylül ayında yüzde 1 olarak beklenen imalat sanayii fiyat artışı yüzde 1.9, ekim ayında yüzde 1.2 olarak beklenen oran ise yüzde 2 çıktı.

Üretim ve satışlar

Bu arada, DİE`nin eğilim anketi ile imalat sanayiinin kasım ayına ilişkin üretim ve satışlar ile hammadde maliyet artışlarına ilişkin beklentileri de ölçüldü.

İmalat sanayiinin üretiminde bu ayki artış yüzde 3.2 olarak bekleniyor. Kamudaki üretim artışı beklentisi yüzde 5.4`e ulaşırken, özel sektöre ilişkin beklenti yüzde 1.5 düzeyinde bulunuyor.

Satışların ise bu ay kamuda yüzde 1.1, özel sektörde yüzde 8.5, toplamda yüzde 5.4 oranında artması bekleniyor.

Kamu işyerleri kullandığı hammaddelerin maliyetinde kasım ayı artışının yüzde 1.7, özel sektördeki maliyet artışının ise yüzde 1.6 olduğu tahmin ediliyor. Bu ay imalat sanayiinde ortalama hammadde maliyet artışının yüzde 1.6 çıkması bekleniyor. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri