Cari açık ocakta geriledi

Ocak ayında 2.78 milyar dolar açık vermesi beklenen cari açık işlemler dengesi, 2.76 milyar dolar geldi.

Bigpara Haber

Cari açık Ocak ayında 2.76 milyar dolar ile 2.78 milyar dolar olan beklentilere paralel gerçekleşirken, cari dengenin önümüzdeki dönem seyrinde petrol fiyatları, en büyük ihracat partneri olan Avrupa'daki ekonomik durum, turizm gelirleri ve iç talep belirleyici olacak.

Analistler geçen yıl petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün olumlu katkısının, fiyatların yönünü yukarı çevirmesiyle terse döneceğini; jeopolitik riskler ve güvenlik endişelerinin turizm gelirlerine olumsuz yansımasının da cari açığı yukarı yönlü etkileyebileceğini belirtiyor. Diğer taraftan iç talepte zayıflığın cari açıktaki artışı yavaşlatabileceği belirtiliyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Haberin Devamı

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre cari işlemler açığı, Ocak'ta bir önceki yılın aynı ayına göre 561 milyon dolar artarken, 12 aylık cari işlemler açığı 33.16 milyar dolar oldu.

TCMB açıklamasında, "Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 420 milyon dolar artarak 3.11 milyar dolara yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 232 milyon dolar azalarak 578 milyon dolara gerilemesi etkili oldu" denildi.

TCMB verilerine göre cari denge geçen yılın Ocak ayında 2.2 milyar dolar, 2016 yılının tamamında ise 32.6 milyar dolar açık vermişti.

Diğer Ekonomi Haberleri