Cari Açık Can Sıktı...

Cari Açığın Yüksek Olması, kafaları karııştırdı, İMKB 100 Endeksini Geriletti

Bigpara Haber
İkinci gözden geçirme temasları için Türkiye’ye gelen IMF heyetinin yaptığı gizli görüşmeler nihayet sonuçlandı. İki haftalık bu temasların ardından dün beklenen açıklamalar yapıldı. IMF’in yaptığı bu açıklamalarda olumsuz bir etken görülmezken, özellikle can sıkan Cari Açık oranı ise Uluslararası piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmelere bağlandı.

Dün açıklanan Cari Açık rakamının, 6,8 milyon dolar olarak gelmesi, endeksin yine gerilemesinin ana nedeni oldu. Dün banka ve Holding hisseleri ile toparlanan endekste, bugün kararsız bir açılışın ardından satış baskısı etkili oldu. Yaklaşık iki aylık bir yükseliş trendi gerçekleştiren endekste artık sıkıntılı dönemler yaşanıyor.

Seans boyunca Toprak Finans, Toprakbank ve Toprak Factoring, endeksin kan kaybetmesine rağmen tavan oldular. Pazartesi’den itibaren yayılan asılsız haberler nedeniyle değer kaybeden grup hisseleri, bugün nihayet toparlanmayı başardı. Toprak Finans yüzde 12,5 primlenirken, Toprakbank yüzde 15, Toprak Factoring ise yüzde 3,7 değer kazandı. Bunların ardından diğer değer kazanan hisseler, Pimaş ve Penguen Gıda oldu.

En çok değer kaybeden hisseler ise yüzde 7,4 ile Çelebi, yüzde 7,2 ile İpek Matbaacılık, yüzde 7 ile Bisaş oldu. Turkcell’de yüzde 5 ile düşenler arasındaydı.

Endeks’e bakıldığında 343 puan gerileyerek günü 13,183’den kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 2,5 değer kaybına uğradı. Endekslere bakıldığında yüzde 3,8 ile Hizmet, yüzde 2,3 ile bankacılık en çok değer kaybeden endeksler olurken, tek değer kazanan sektör 1,1 ile Gıda sektörü oldu. İMKB 30 yüzde 2,8,İMKB 100 yüzde 2,5 değer kaybına uğradı.

En çok işlem gören hisse ise senetleri, Akbank, Turkcell, Ereğli, Sabancı Holding ve Garanti Bankası oldu.

13 200 seviyesinde kısa vadeli destek noktası bulunan piyasada bu seviye üzerinde yatay bir hareket yaşanması bekleniyor. Piyasanın bugünden sonra en önemli beklentileri arasında, FP kapatılma davası ve Sigorta Mevduat Fonu’nda bulunan bankalar ile ilgili yapılacak olan ve banka sektörünü bu olumsuz ortamdan kurtaracak olan gelişmeler olacaktır. 13 500 seviyesinde ara direnç noktası bulunan endekste, bu seviyenin kırılması durumunda pozisyon alınması uygun.



Diğer Genel Haberleri