Büyüme verisi borsayı nasıl etkiler? Bu yıl büyüme ne olur?

bigpara.hurriyet.com.tr yazarları Eral Karayazıcıve Şevin Ekinci gelen ilk çeyrek büyüme verisinin piyasalar için ne anlama geldiğini yorumladı

Bigpara Haber



bigpara.hurriyet.com.tr yazarları Eral Karayazıcı  ve Şevin Ekinci gelen ilk çeyrek büyüme verisinin piyasalar için ne anlama geldiğini yorumladı.

Gelen büyüme verisi piyasada kısıtlı bir kutlamaya konu oluyor

Eral Karayazıcı

İlk çeyrek büyüme oranının beklentilerin üzerinden olması bir yana ihracat ağırlıklı olması ve cari açığı besleyen iç tüketimin makul bir hızla artıyor olması piyasa için pozitif.  Türkiye ekonomisinin sağlıklı büyüme parkurunda yoluna devam edebilmesinin risk altında olduğuna yönelik kaygıları güçlü şekilde yumuşatan bu veri piyasada kısıtlı bir kutlamaya konu oluyor.
 
Bu durum yurtdışında dün öğleden sonra filizlenen ve bugün daha belirgin işaretler ortaya koyan Draghi partisinde mola eğilimi. Pozitif büyüme verisine rağmen yurtdışında mola hali ortadan kalkmadan BIST 100’de 81.500 seviyesinin üzeri kolay değil ve çok yakın vadede 79.500 , yakın vadede ( haziran ayı içinde ) 78.000 puanın test edilmesi riski geçerliliğini koruyor.

FOREX PİYASASI İLE İLGİLİ HERŞEY! TIKLAYIN...

Önümüzdeki çeyreklerde baz etkisi ilk çeyrekte olduğu kadar olumlu olmayacak
Şevin Ekinci

Yüzde 4.3 büyüme , benim beklentim olan yüzde 4'ün az üzerinde bir gerçekleşme, bu açıdan sadece "beklenilir" olarak adlandıracağım. Sanayi üretimindeki rakamlar zaten bu büyümeye işaret ediyordu. Ancak unutulmamalı ki bu sene içinde en iyi baz etki bu çeyrekteydi, yani birinci çeyrekteydi. Önümüzdeki çeyreklerde baz etkisi ilk çeyrekte olduğu kadar olumlu olmayacak. Ve yüzde 4'ün altında büyüme rakamlarıyla karşılaşacağız. Bu bağlamda artık ilk çeyrekte açıklanan bu rakamdan sonra 2014 yılı için resmi beklenti olan %4 beklentisini iyimser kaldığını düşünüyorum.

Benim sene başındaki %2.8'den yukarı doğru revize ettiğim büyüme beklentim, halihazırda en iyi senaryonun gerçekleşmesi halinde bu sene için %3.5 Türkiye'de. Bu yabancı yatırımcının olumlu karşılayacağı bir gelişme çünkü bu sene için %1'in altında çok düşük büyümeye dair felaket senaryoları yazanlar vardı. En azından bu söylemler kalkmış oldu.

İlk çeyrekte büyümeye en çok destek ihracattan gelmiş; ihracatın olumlu katkısı bu yılın geri kalanında da devam edecek görünüyor; ihracat bu sene büyümenin motoru olacak; ihracat tarafında bu kadar olumlu gelişme olmasaydı büyüme sene başında beklediğimiz yüzde 2-2.5 seviyesinde kalırdı. Çünkü yatırımlarda ciddi bir gerileme yaşanmış; Gayri safi sabit sermaye oluşumu; ki bu kalem yatırım kalemi ilk çeyrekte yüzde 0.5 düşmüş.

Diğer Ekonomi Haberleri