Büyüme hedeflerin altında kalabilir

GSYH büyüme oranlarının 2018 sonuna kadar OVP hedeflerinin altında kalması bekleniyor.

Bigpara Haber

Türkiye ekonomisinin 2018'e kadar olan dönemde hükümetin tahminlerinden daha yavaş bir hızda büyümesi bekleniyor. Reuters'ın 34 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre büyümenin 2016'da yüzde 2.3, 2017'de ise yüzde 2.8'e olması, 2018'de ise yüzde 3.2'ye hızlanması bekleniyor. Ekim ayında açıklanan OVP'de 2016 yılında GSYH'nın yüzde 3.2 büyüyeceği tahmin edilmiş, 2017'de yüzde 4.4, 2018'de ise yüzde 5 büyüme öngörülmüştü.

QNB Finansbank Başekonomisti Gökçe Çelik, turizm gelirlerindeki düşüşün etkisinin azalması ve ekonomiyi destekleyecek mali harcamaların yapılacak olması nedeniyle GSYH büyümesinin 2016'daki yüzde 1.8'den hızlanarak 2017'de 3.3 olmasını beklediklerini söyleyerek, "Öte yandan TL'deki hızlı değer kaybının öngörümüzden daha erken bir para politikası aksiyonunu tetikleyebilecek olması nedeniyle bu yılki büyüme beklentimizde aşağı yönlü riskler de bulunuyor" dedi.

Haberin Devamı

İKİNCİ YARIDA BÜYÜME HIZ KAZANIR

Reuters'da önceki gün yayınlanan bir haberde büyümenin 2016'da yüzde 2.5 seviyesinde beklendiğini kaydeden bir ekonomi yetkilisi, "Nisan'daki referandum sonrası özellikle özel sektörün bekleyen yatırımları planlandığı gibi gelirse ki böyle bir beklenti kesinlikle var, bu yıl ikinci yarıda büyüme hız kazanacaktır" dedi.

Belirsizlik nedeniyle yatırımlar geçen yılın ikinci yarısından itibaren beklemede. Ekonomi yetkilileri de yatırımcıların önemli bir bölümünün planlanan yatırımlarını referandum sonrasına ertelediklerini belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Aynı kaynak, Orta Vadeli Program'da yüzde 4.4 olan büyüme tahminine ulaşılmasının kolay olmayacağını kaydederek, "Yüzde 3.5-4 büyümeyi yakalamak mümkün olabilir" dedi.

Öte yandan TÜİK Aralık ayı başında GSYH'nın hesaplama yönteminde revizyona gitti.

HÜKÜMET EKONOMİYİ CANLANDIRMAK İÇİN TEDBİR ALDI

GSYH 2016 yılının üçüncü çeyreğinde başta darbe girişimi ve terör olayları olmak üzere küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler ile önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 daraldı.

Yılın ilk yarısında yaklaşık yüzde 4 ile güçlü bir büyüme sergileyen Türkiye ekonomisi, yılın ikinci yarısında yavaşlama eğilimine girdi.

Haberin Devamı

İktisadi faaliyet gerek darbe girişimi, gerek jeopolitik gelişmeler gerekse artan terör olaylarının ve Rusya krizinin turizme etkiyle ikinci çeyrekten itibaren başlayan yavaşlamanın üçüncü çeyrekte daha da belirginleşti.

Bu yavaşlama eğilimi ise hükümeti ekonomiyi canlandırmak için krediler ve kredi kartları başta olmak üzere bazı tedbirler almaya itti.

ENFLASYONDA BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ TRENDİ BEKLENMİYOR

Ankete göre enflasyonun bu yılı yüzde 8.4 ile yüzde 6.5 hedefinin oldukça üzerinde tamamlaması beklenirken, gelecek yıl enflasyonun yüzde 5 hedefine karşın ancak yüzde 7.5'e gerileyeceği öngörülüyor.

Enflasyon geçtiğimiz 10 yılda sadece iki kez Merkez Bankası hedefinin altında kaldı.

Diğer Ekonomi Haberleri