Bütçede MHP baskısı

Bigpara Haber
MHP’li Tarım ve Sanayi bakanları, bu yıl 400 trilyon lira kaynak ayrılan tarımsal desteklemeye 2001’de 1 katrilyonluk ödenek ayrılması için ısrar ediyor. Gelecek yılın bütçesi şekillenmeye başlarken, memur maaş zamları ve tarımsal destekleme konusundaki tartışmalar sürüyor. Tarımsal destekleme için Tarım Bakanlığı ile Sanayi Ticaret Bakanlığı’nın istediği ödeneğin miktarı sıkıntı yarattı.
Bu yıl tarımsal destekleme için 400 trilyon lira kaynak ayrılırken, söz konusu iki bakanlık 2001 bütesinden 1 katrilyon liralık ödenek ayrılmasında ısrar ediyor. 1 katrilyon liralık ödenek 45.5 ile 47.5 katrilyon lira arasında olması benimsenen bütçe büyüklüğünü zorlarken, hem desteğin boyutu, hem de küçük çiftçiye ulaşıp ulaşmayacağı kaygı yarattı. Bazı bakan ve bürokratların “Tarıma verdiğimiz destek mevcut sistem içinde küçük ve gerçekten desteğe ihtiyacı olan çiftçilere gitmiyor. Doğrudan gelir desteği sistemine geçilmeden verilecek bu destek zengin çiftçilere gidecek diye itirazda bulundu. Bürokratlar, istenen rakamın enflasyonla mücadele programıyla da çeliştiğini vurguladı.

Memura yıl sonu farkı;
Bu arada, teknisyenler arasında memur maaş zammının yüzde 18 civarında olması konusunda görüş birliği ortaya çıktı. Ayrıca, bu yıl yüzde 25’lik hedefe karşın yıl sonu enflasyon oranının yüzde 35’ler civarında gerçekleşmesi halinde, memura enflasyon farkı verilip verilmeyeceğine ilişkin tartışma da sürüyor.

Önceki yıl yapılan sözleşmeler nedeniyle bu yıl yüzde 70 zam alan kamu işçilerinin zam oranının önümüzdeki yıl sembolik bir düzeyde tutulması halinde, memur maaş zammının yüzde 18’in üzerine çıkarılmasının mümkün olacağı belirtiliyor. Memur maaş zamlarına ilişkin çalışmanın bugün de sürdürüleceği, asıl kararın yarın YPK’da verileceği kaydediliyor.

Maliye Bakanı Sümer Oral, memurlara enflasyon farkının verilip verilmeyeceği konusunda, “Olabilir. Henüz kesin bir şey yok ve liderlere de bilgi sunmadık. Kararı YPK verecek dedi.

İhracata 800 milyon dolar;
Artan ödemeler dengesi açığının ihracatın önemini artırması, MHP’li Devlet Bakanı Tunca Toskay’ın istediği desteği almasına olanak sağladı. Toskay, ihracat için istediği 1 milyar dolarlık desteğin 800 milyon dolara indirilerek, benimsendi.

Destek sağlanması halinde ihracatın 2001’de 30 milyar dolarlık psikolojik sınırı aşacağını belirten Toskay, 3. Dış Ticaret Haftası’nın açılışında yaptığı konuşmada “Türk malı gibi kaliteli deyimini yerleştirerek, dünya pazarlarını fethetmeyi istediklerini söyledi.

Dış Ticaret Haftası nedeniyle Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından en fazla ihracatı gerçekleştiren şu şirketlere de ödül verildi: Oyak Renault, EGS, GSD, Ram Dış Ticaret, Vestel Dış Ticaret, GİSAD, Cam Pazarlama, EXSA, Eti Holding, TMO. Geçen hafta vefat eden Osman Akça’nın firması AKÇA Holding AŞ’ye de kuru meyve ve mamüllerinde en fazla ihracatı gerçekleştirmesi nedeniyle ödül verildi.

Enflasyon makası martta kapanacak;
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, enflasyon hedefinde bu yıl oluşacak sapmanın önünümdeki yıl telafi edileceğini belirterek, “2001 Mart’ından itibaren makas kapanır dedi.

Demiralp, “KİT’ler dahil tüm kamu kesiminde daha iyileştirici önlemler alırsak enflasyon hedefine varırız dedi. IMF ile 2001 programı ve bütçeye ilişkin görüşmelerin kasım ayı başında yapılacağını kaydeden Demiralp, “Geliş tarihlerini henüz kesinleştirmedik. Ancak 11 - 12 Kasım’a kadar Türkiye’de kalacaklar diye konuştu.

Bu arada, 2001 bütçe büyüklükleri yarın yapılacak Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) sunulacak. 2001 bütçesinde vergi hedefi olarak 27.5 - 28.5, toplam gelir hedefi olarak 35 katrilyon üzerinde durulurken, giderlerin de 45.5 - 47.5 katrilyon lira olması bekleniyor. Bu durumda 2001 bütçesindeki açık 12 katrilyon lira düzeyinde olacak. (MİLLİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri