Bütçe Siyasete Battı

Bigpara Haber
Meclis`te 2001 Bütçe görüşmeleri muhalefetin sert eleştirileriyle başladı. Çiller`in salvoları üzerine Başbakan Ecevit salonu terk etti. Meclis Genel Kurulu, 2001 Bütçe Yasa Tasarısı`nın tümü üzerindeki görüşmeler nedeniyle sert siyasi tartışmalara sahne oldu. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller`in batan bankalarla ilgili suçlamaları üzerine, Başbakan Ecevit Genel Kurul`u terk etti. Gergin bir konuşma yapan Çiller, MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli`yi `milliyetçi geçinmekle` suçladı. FP Genel Başkanı Recai Kutan ise, `Bu bütçe Ecevit Hükümeti bütçesi değil, Cottarelli ekibinin bütçesidir` şeklinde konuştu.


NİCE`E RESİM ÇEKTİRMEYE GİTTİNİZ;

2001 Bütçesi`ne ilişkin düşüncelerini açıklamak üzere ilk kürsüye gelen isim DYP lideri Çiller oldu. İktidarı her konuda başarısız olmakla suçlayan Çiller, `AB`nin Nice`teki zirvesine sadece resim çektirmeye gittiniz, onu bile beceremeden döndünüz` diye konuştu. Hükümetin milletin sorunlarına kulak tıkadığını savunarak, IMF`nin sağladığı 7.5 milyar dolarlık yardım karşılığında Türkiye`nin de Türk bankalarının yabancılardan aldığı kredilere güvence verdiğini anlatan Çiller, `Siz yabancıları kurtardınız, millete de vergileri getirip dayadınız` dedi. Çiller, 2001 yılı bütçesi hesaplarının tutmayacağının bugünden anlaşıldığını savunarak, `Bu bütçe bitmiştir; üzerinde konuşmaya bile gerek yok` şeklinde konuştu.


BAHÇELİ`YE AÇIK TAARUZ;

Çiller, bu iktidar döneminde ülke tarımının tasfiye edildiğini savunarak, `Milliyetçilik denince mangalda kül bırakmayan Başbakan Yardımcısı`na soruyorum. Tarım Bakanlığı sizin elinizde. Ne yaptınız tarım kesimindeki yoksulluk için? Bir Başbakan Yardımcısı susuyor... Niyeymiş? Orta sağa talipmiş. Orta sağa talip olmak demek, milletin hakkını aramak demek` şeklinde konuştu. Çiller, köylünün önündeki iki ekmekten birinin alınıp, iktidar yandaşlarına verildiğini, milletin hakkının batan bankalara peşkeş çekildiğini anlatırken, Başbakan Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan Genel Kurul salonundan ayrıldı. DYP`li milletvekillerinin
`kaçıyorlar` diye laf atması üzerine üzerine Çiller, ``Kaçarlar kaçarlar tabii. Bu rakamların arkasında kim durabilir ki?` diye konuştu.


KUTAN, KİMYAGER GİBİ KONUŞTU;

İkinci olarak kürsüye gelen FP Lideri Kutan ise iktidarın Meclis`te sayısal ağırlığı olduğunu, ancak özgül ağırlığı olmadığını ileri sürerek, bütçeyi iflas etmiş şirketin tasfiye raporuna benzetti. Kutan, bütçeyi IMF`nin hükümetin eline tutuşturduğunu iddia ederek, `Türkiye`nin tabldotunu onlar hazırlıyor, ne yiyip ne içeceğimize, neyi, ne zaman, nasıl yapacağımıza onlar karar veriyor. IMF bu hükümet sayesinde ülkemizde stajyer elemanlarına tecrübe kazandırıyor. Bunlar milletin hükümeti değil, IMF`nin insafsız mültezimi, soyguncuların ikmal bölüğüdür` diye konuştu. Kutan, banka özelleştirme ihalelerinde yolsuzluklarda, usulsüz banka kredilerinde, bankaların içinin boşaltılmasında hep siyasetçi-hırsız, bürokrat-fırsatçı işadamı ve işbirlikçi medya dörtlüsünün görüldüğünü ileri sürerek `Hükümet ortaklarına sesleniyorum: Bu soygunların siyasi uzantılarını, bürokrasideki şeriklerini ortaya çıkarmadığınız sürece sizleri hırsız dostu olarak ilan edeceğiz` dedi.


BAHÇELİ, TELEKOM`U MECLİS`E ANLATSIN;

Kutan, Türkiye ekonomisinin bunalımda olduğunu, özelleştirme adı altında kamu mallarının ucuza satıldığını, bankalar kanalıyla milletin parasının hortumlandığını, gecelik faizlerin yüzde 1500`lere yükseldiğini anlatarak şöyle konuştu: `Bu kriz senaryosunun bir komplo olma ihtimali de milletimizin büyük çoğunluğunun aklına geliyor. Hele telekom ve enerji ihalelerinde, milletimiz aleyhine yüzde 29 civarında düşünülen yabancı ortaklık payının krizden sonra yüzde 33.5`e çıkarılması ve kamunun stratejik ortak statüsünden vazgeçilerek, yönetimin yabancı alıcılara devredilecek olmasını biz anlayamıyoruz. Ancak Sayın Bahçeli, kendi bakanına çok iyi anlatmış. Şimdi Bahçeli`nin aynı konuyu buraya çıkarak millete de anlatmasını bekliyorum.`


ORAL`DAN MEMURU RAHATLATAN AÇIKLAMA;

Maliye Bakanı Sümer Oral ise 2001 Bütçesi`ni sunuş konuşmasında, IMF`nin memur maaşlarına, hedeflenen enflasyon aşıldığında 2 puanlık refah payı verilmesine ilişkin uygulamanın kaldırılmasını istediği yönündeki haberleri yalanladı. Oral, 2000`deki zam modelinin 2001`de de aynen uygulanacağını, ilk 6 ay için ortalama yüzde 10 artış sağlanacağını, enflasyon farkının da maaşlara yansıtılacağını belirtti. Mali piyasalardaki dalgalanmaya hızla ve etkin şekilde müdahale ettiklerini bildiren Oral, `Göstergeler normale dönmeye başlamıştır. Program kararlılıkla uygulanmaktadır dedi. Ekonominin 2000 yılının tamamında yüzde 6`lık bir büyüme gerçekleştireceğini anlatan Oral, petrol fiyatlarında öngörülenin üzerindeki yükseliş ve ekonomideki canlanmanın ve faizlerdeki gerilemenin getirdiği talep artışı nedeniyle enflasyonda yılsonu için hedeflenen seviyeye birkaç ay gecikmeli olarak ulaşılacağını ifade etti. Oral, turizm ve ihracatın 2001 bütçesinde öncelikli sektörler arasında yer aldığını da hatırlattı.
(FİNANSAL FORUM)

Diğer Ekonomi Haberleri