Bush’un arkadaşı Societe Generale hissesini satmış

Bigpara Haber
Tarihin en büyük banka dolandırıcığının yaşandığı Fransız Societe Generale’de, skandaldan bir gün önce ABD Başkanı George W. Bush’un milyarder arkadaşı Robert Day 200 milyon dolarlık hisse sattı.

Fransa Finans Denetleme ve Düzenleme Kurumu (AMF), Societe Generale’in yönetim kurulu üyesi olan Robert Day’in milyonlarca hissesini 9, 10 ve 18 Ocak’ta sattığını açıkladı. Bush’un arkadaşı Day’in bir soruşturma ile karşı karşıya kalacağı söyleniyor.

KÜÇÜK ORTAKLAR ŞİKÁYETÇİ: Bir kaç gün önce krizden haberdar olan Societe Generale yöneticileri, banka çalışanından kaynaklanan zararı 24 Ocak’ta açıklamıştı. Bankanın küçük hissedarlarının kendileri için de koruma isteyerek, şikáyet etmeleri üzerine AMF soruşturma işlemlerine başladı. 100 kadar küçük ortak, bankanın büyük hissedarlarının kriz öncesi önlem aldığını ve kendilerinin mağdur edildiğini ileri sürerek avukat Frederik-Karel Canoy ile birlikte harekete geçti. Bankaya yakın kişilere göre Bush’un arkadaşı Day’in hisse işlemleri de soruşturma kapsamına alınacak. Savcı Francois Foulon insider trading (şirket içinden alınan bilgilerle işlem yapmak) ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili de soruşturma açılmasını talep ediyor. Day ise hisse satmasının tamamen bir tesadüf olduğunu iddia ediyor.

7.2 MİLYAR DOLAR ZARAR: Societe Generale Bankası, 31 yaşındaki Jerome Kerviel’in yetkisi dışında yaptığı işlemlerden 4.9 milyar Euro (7.2 milyar dolar) zarara uğramıştı. Kerviel, diğer işlemciler arasında sivrilmek için gizli işlemler yaptığını itiraf etmişti. Kimilerine göre ’beceriksiz’ kimilerine göre ’dahi’ olan bankacı 2005 yılından itibaren gizli işlemler yapmaya başlamıştı. Kerviel mortgage krizi nedeniyle dalgalanmaların yaşandığı dönemde, 500 milyon dolar ile 735 milyon dolar arasında kazanç sağladı.

Finansın Che Guevara’sı oldu

JEROME Kerviel en büyük bankacılık dolandırıcısı olarak anılsa da, Fransa’da trajik bir kahramana dönüştü. Fransa’da yapılan bir ankette insanların sadece yüzde 13’ü Kerviel’i bankanın uğradığı 7.2 milyar dolarlık zarardan sorumlu buluyor. Ankete katılanların yarısı Societe Generale bankasının gerçek suçlu olduğunu düşünüyor. Binlerce internet sitesi, blog ve iletişim kanalına konu olan Kerviel, çoktan uluslararası halk kahramanı oldu. Kerviel’i ’Finansın Che Guevara’sı olarak tanımlayanlar bile var.

Diğer Genel Haberleri