Bush İran`ı vurmayı planlıyor

İngiliz Guardian gazetesi, özel bir haberinde Beyaz Saray`da İran`a askeri harekat seçeneğinin yeniden ağırlık kazanmaya başladığını yazıyor

Bigpara Haber

İngiliz Guardian gazetesi, özel bir haberinde Beyaz Saray`da İran`a askeri harekat seçeneğinin yeniden ağırlık kazanmaya başladığını yazıyor

BBC TÜRKÇE

``Beyaz Saray`da dengeler yeniden değişti. Bush`un görev süresi dolmadan İran`a askeri harekat düzenlenmesi seçeneği bir kez daha ağırlık kazandı.

Geçen ay Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı`nın katılımıyla yapılan bir değerlendirme toplantısında Bush, İran`a karşı harekete geçilmesi için bastıran Başkan Yardımcısı Cheney`in yanında yer aldı.

Güvenilir bir kaynak, `Bush, İran işini çözmeden başkanlıktan ayrılmayacak` dedi.

ABD`nin Irak`ta büyük sorunlar yaşamasına karşın gözlerini İran`dan ayırmadığına dikkat çeken Guardian`a göre, Beyaz Saray, Orta Doğu`da etkinliğini son altı yılda iyice artıran Tahran`ın nükleer silah peşinde olduğuna, Irak ve Afganistan`daki direnişçileri silahlandırdığına inanıyor.

Gazete, Cheney`in başından beri İran`a askeri müdahale için bastırdığını, ancak Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates`in muhalefetiyle karşılaştığını hatırlatıyor:

Geçen yıl Bush, İngiltere, Almanya ve Fransa`yla birlikte İran`a diplomatik baskı uygulayan Rice`ın yanında yer almıştı. Son toplantıda ise, İran`dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Nick Burns, diplomatik manevraların Ocak 2009`da devam ediyor olacağını söyledi.

Ancak Bush ve Cheney buna karşı çıktılar. Washington`daki kaynağa göre, Bush ve Cheney, ister Demokrat ister Cumhuriyetçi olsun, yeni başkanın kararlılıkla İran`ın üzerine gideceğine inanmıyor.

Başkan ve Yardımcısı, nasıl olsa bölgede yine ABD suçlanacağı için İran`a harekatı İsrail`in gerçekleştirmesi konusunda da gönülsüz.

Guardian Beyaz Saray`daki dengelerin değişmesine karşın, İran`a harekat konusundaki nihai kararın gelecek yıldan önce alınmasının beklenmediğini, bu süre içinde diplomatik çabaların süreceğini ekliyor.``

Diğer Genel Haberleri