"Bu şirketler borsaya gelmesin"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, "Belli ölçeği yakalayamayan firmaların borsaya gelmesini istemiyoruz; Varlık Fonu yönetiminde Borsa İstanbul olarak Girişim Sermayesi Fonu'nu ayırdık, girişimcileri destekleyeceğiz" dedi.

Bigpara Haber

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, belli bir ölçeğin üzerindeki firmaların halka arzını tercih ettiklerini; ölçeği yakalayamayan firmaları ise borsaya gelmeleri yerine daha özel pazarlar ve alternatif fonlarla destekleme yoluna gitmek istediklerini söyledi.

Karadağ, bu kapsamda Varlık Fonu'nun yönetiminde Borsa İstanbul Grubu olarak Girişim Sermayesi Fonu'nu ayırarak girişimcileri destekleme yoluna gideceklerini belirtti.

Türkiye Girişimcilik Zirvesi'nde konuşan Karadağ, "Karşımızda 2011 sonrası başlayan halka arz seferberliği ve yanlış ölçekte borsaya kote edilen bolca başarısız örnek var. Açıklamalarımda da yanlış ölçekte borsaya gelmenin doğru bir model olmadığını ve işletmelerimize doğru katkılar sağlamadığını hep öne sürdüm... Ölçeği yakalayamayan firmaların borsamıza gelmelerini istemiyoruz. Doğru ürünlerle doğru yöntemlerle onları hazırlamamız gerekiyor" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

"Gelişen işletmeler pazarında kendi dinamikleri ile belki bir yere gelecek firmaları borsaya açarak yoğun bir regülasyon, denetim ve sıkıntı ile başbaşa bırakıyoruz. Doğru fonlama ve doğru kurumsallık enjekte edemediğimiz için başarıyı yakalayamıyoruz. Ölçeğini yakalamış milyar dolar üstü finansal tablolara sahip firmalar için halka arzı öneriyoruz, start up firmalar için girişimciler için özel pazarımızda kurduğumuz girişim sermayesi fonları ile destekliyoruz."

Diğer yandan sermayeye açık, girişimcilere kapalı bir yapının kabul edilemeyeceğini de vurgulayan Karadağ, Borsa İstanbul Grubu olarak mutlaka KOBİ'ler için de doğru ürünler sunmaları gerektiğin söyledi.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu'nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Karadağ, "Varlık Fonu'nun yönetiminde biz Borsa İstanbul Grubu olarak kanunen ayırabildiğimiz Girişim Sermayesi Fonu'nu çoktan ayırdık. Buradan oluşacak havuzla destekleyebileceğimiz girişimcileri seçebileceğimiz havuzla da en kısa sürede SPK onayına gönderiyoruz, girişimcilerimizi desteklemeye başlayacağız" dedi ve ekledi:

"Tabi ki start up firmalarına risk sermayesi firmalarına sadece fonlama yapmayacağız. Borsanın imkanlarıyla, altyapısıyla kurumsal anlamda, mevzuat anlamında doğru ölçekte fonla birlikte sunacağız. Hedefimiz yapabildiklerimizi büyütüp belli ölçeği yakaladıktan sonra dileyenler borsaya, halka açılmaya ve diğer sermaye piyasası ürünlerimizi kullanmaya hazır hale gelecekler."

Haberin Devamı

Karadağ, ayrıca bankacılık ve finans kesiminin de finansman çeşitlendirmesi için sermaye piyasaları ve menkul kıymetleştirmeden aktif şekilde yararlanması gerektiğini söyledi.

Karadağ şöyle konuştu:

"Bankalarımıza menkul kıymet kullanımını şiddetle öneriyorum. Temel problemleri şu anda vade uyumsuzluğu. 30-35 günlük mevduat toplayarak 3-5 yıllık projeleri fonlamaya çalışıyorlar. Vade uyumsuzluğu kısa dönemli şoklarda banka yönetimlerini finansal açıdan çok ciddi sıkıntılara maruz bırakıyor. Kırılganlıklarımız artıyor."

Zirvede konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da, Türkiye'nin ABD ve İngiltere'den sonra kitle fonlamasını mevzuata alan üçüncü ülke olduğunu belirterek, Türkiye'de finansmana erişim konusunda alternatif finans kaynaklarının geliştiğini vurguladı.

Arslan, Halkbank'ın gelecek yıl yurt dışından borçlanma yapıp yapmayacağı sorusuna ise "Şartlar, koşullar uygun oldukça her türlü borçlanma enstrümanını kullanmaktayız" cevabını verdi.

Diğer Borsa Haberleri