Bu Nasıl Rapor?

Bigpara Haber
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley`in 29 Kasım`da yayımladığı rapor sonrasında yurtdışından yüklü satışlar geldi.


Geçtiğimiz haftayı yüzde 26.1`lik değer kaybıyla 7 bin 977 puanla kapatan borsanın çöküşünde uluslararası yatırım bankalarından Morgan Stanley Dean Witter`ın 29 Kasım Çarşamba günü sabah erken saatlerde dünya genelindeki müşterilerine gönderdiği bir bilgi notunun da büyük etkisi oldu. Söz konusu bilgi notunun gönderildiği günü izleyen perşembe ve cuma günleri yurtdışı piyasalardan büyük miktarda satışlar geldi. Morgan Stanley Dean Witter`ın Londra`daki Türkiye Masası tarafından hazırlanan notta garip ve hangi yöntemlerle belirlendiği anlaşılamayan olasılık hesapları yer aldı. Morgan Stanley`in beş maddelik bilgi notunda şu görüşlere yer verildi:


* IMF`den gelecek kredi önümüzdeki hafta döviz piyasalarını rahatlatabilir. Ancak bu rahatlamanın ne kadar süreceği belli değil.

* Faizler yüksek düzeyde seyretmeye devam edecek.

* Morgan Stanley Dean Witter 2001 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar Türkiye`de bir devalüasyon olasılığını yüzde 50 olarak görmektedir.

* Morgan Stanley 2000 yılı sonuna kadar Türkiye`de bir devalüasyon olasılığını yüzde 25 olarak görmektedir.

* Bu koşullar nedeniyle Türkiye`ye yatırım yapılmamalıdır.

Bankacılara göre bilgi notunda devalüasyon konusunda ihtimal hesabı hem de oranlar verilerek yapılması `saygın oldukları ve bilimsel çalıştıkları` zannedilen yatırım bankaları için pek alışılmış durum değil. Üstelik bilgi notunda hesabın nasıl yapıldığına ilişkin tek bir veri de bulunmuyor. Türkiye`nin devalüasyon yapmasının istikrar programının rafa kaldırılması anlamına geldiğini belirten bankacılık çevreleri şöyle konuştu:


Bu notun Türkiye Masası Direktörü Ricardo Barbieri tarafından hazırlandığını düşünüyoruz. Ancak yazdıkları Barbieri`nin istikrar mektubunu ve IMF ile imzalanan stand-by anlaşmasını anlamadığını gösteriyor. Yazılanların da bir bilimsel temeli yok.

Morgan Stanley Dean Witter`ın hazırladığı garip bilgi notu bankacılar ve aracı kurum yöneticileri tarafından hem Hazine Müsteşarlığı`na, hem Merkez Bankası`na, hem de özelleştirme idaresi Başkanlığı`na iletildi. Geçmişte Türkiye`deki bazı özelleştirme projelerinde danışmanlık yapan Morgan Stanley`in bu tavrı ile önümüzdeki dönemlerdeki ihalelerde şansını yitirdiği ifade ediliyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`ndan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin bankayla ilgili olarak Onları kapımızdan içeri sokmayız dediği öğrenildi. (RADİKAL)


Diğer Ekonomi Haberleri