Brezilya yine faiz artırdı

Brezilya merkez bankası, zayıf para biriminin enflasyonun yavaşlatılmasını zorlaştırmasıyla, 5. ayında da politika faizini artırdı

Bigpara Haber

Brezilya merkez bankası, zayıf para biriminin enflasyonun yavaşlatılmasını zorlaştırmasıyla, 5. ayında da politika faizini artırdı.

Realdeki zayıflığın, enflasyonu yavaşlatma çabalarını zorlaştırmasıyla Brezilya Merkez Bankası dünyanın en büyük faiz artışını genişleterek, politika faizini 5. ayında da yükseltti.

Alexandre Tombini`nin bankalığındaki banka yönetimi, politika faizi olan Selic faizini yüzde 9`dan yüzde 9.5`e çıkardı. Faiz artışı, Bloomberg anketine katılan 49 ekonomistin hepsi tarafından öngörülmüştü. Politika yapıcılar, Ağustos`taki kararlarını gerekçelendirirken kullandıkları ifadelerin aynılarını kullanarak, artışın, önümüzdeki yıl daha yavaş enflasyonu garantileyeceğini söyledi. Brezilya Merkez Bankası Nisan`dan bu yana borçlanma maliyetlerini 225 baz puan artırdı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Brezilya, son 3 yılda enflasyonun, hedef seviyenin orta noktası olan yüzde 4.5`in üzerinde seyretmesinden ötürü Bloomberg`in izlediği 49 ekonomi arasında borçlanma maliyetlerini en çok yükselten ülke oldu. Realin son 6 ayda önemli para birimleri arasında en çok değer kaybeden olması, analistlerin, Tombini`nin önümüzdeki yıl enflasyonun yavaşlayacağı tahminlerinin başarısız olacağını öngörmelerine neden oluyor.

Enflasyonun hızlı ve hedefin üzerinde olduğunu söyleyen Banco Mizuho do Brasil SA`nın başstratejisti Luciano Rostagno, hâlen zayıf real kaynaklı, önümüzdeki aylarda enflasyonda yukarı yönlü baskı yapabilecek risklerin olduğunu dile getirdi.

Diğer Faiz Haberleri