Brezilya`da işçi partisinin iktidar hedefi

Bigpara Haber
Brezilya`da Pazar günü ikinci turu yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde İşçi Partisi`nin iktidara gelmesi halinde, enflasyon hedefleri gözden geçirilip, Uluslararası Para Fonu`na (IMF) borç ödemeleri yeniden müzakere edilecek.

İşçi Partisi`nin önemli üyelerinden, devlet başkanı adayı Luiz Inacio Lula da Silva`nın danışmanı Guido Mantega, IMF`ye 2003 yılı 6 milyar dolarlık borç ödemesinin yeniden müzakere edilebileceğini bildirdi. Mantega, Inter-Amerikan Kalkınma Bankası`nın bazı kredileri yeniden finanse etmeyi geçenlerde teklif ettiğini söyledi. Brezilya`nın 2003 yılı finansman ihtiyaçlarının 30-35 milyar dolarcivarında olup, borçların çoğunun şirketlerinin borç ödemelerinden oluştuğunu belirten Mantega, İşçi Partisi`nin sermaye kontrollerine karşı olduğunu, çünkü, bunun, şirketerin dış yükümlülüklerinin millileştirilmesini dayattığını kaydetti.

Mevcut hükümetin enflasyon hedeflerini çok düşük bulan Mantega, İşçi Partisi`nin gelecek yıl için yüzde 4 enflasyon hedeflediğini belirtti. Maliye eski bakanı Antonio Delfim Netto, Mantega`nın önerisinin ülke için büyük bir çözüm olacağını belirtip, bu yıl net 10 milyar dolarlık dış rezervle kapayacaklarını, bunun da rahat bir pozisyon olmadığını hatırlattı. Brezilya IMF`den 30 milyar dolarlık kredi hakkının şimdiye kadar sadece 3 milyar dolarını aldı, 3 milyar doları Aralık`ta serbest bırakılacak, geri kalan 24 milyar dolar da yeni devlet başkanı işbaşına geldiğinde transfer edilecek.

Diğer Genel Haberleri