Borsazede Çaresiz

Bigpara Haber
SPK, fon tarafından el konulan banka hisseleri için çözüm bulamıyor. Sayıları 36 bini aşan hissezedeler şimdilik ümitsiz.


Bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılar ve el konulan bankalar, yeni bir `zede` ordusu yaratırken, sorunun çözümünde de tıkanıklık yaşanıyor. El konulan bankaların hisselerine sahip olan borsa yatırımcısının uğradığı zararın karşılanması için SPK devreye giremiyor. Çözüm olarak, Bankalar Yasası`nda değişiklik yapılarak, yatırımcı hisselerine el konulmasının önlenmesi gösteriliyor.
Bugüne kadar 11 banka Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) devredilirken, halka açık 3 bankanın hisselerine sahip yatırımcılar da mağdur oldu. Bankalar Yasası uyarınca, el konulan bankaların tüm hisseleri de fona devrediyor. El konulan bankalardan Esbank, Yaşarbank ve Demirbank halka açık bankalar arasında. Takasbank verilerine göre, Yaşarbank`ta 17 bin 580, Demirbank`ta, 13 bin 600 ve Esbank`ta da 5 bin 400 yatırımcının hisselerinin sahipliği TMSF`ye geçti. Böylece toplam 36 bin 580 yatırımcının hissesi fona geçmiş oldu. TMSF`nin bağlı olduğu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Bankalar Yasası gereğince el konulan bankaların borsada işlem gören hisselerinin sahipliğinin de fona devredildiğini belirtip, kurumun küçük ortağın mağduriyetinin giderilmesi için işlem yapamayacağını belirtti.


MEVCUT YASALAR YETERSİZ;

Bankazedelerin mağduriyetinin giderilmesi için Sermaye Piyasası Yasası ile kurulan `Yatırımcıyı Koruma Fonu` adres gösterilirken, SPK yetkilileri mevcut yasalara göre devreye girmelerinin mümkün olmadığını belirtiyor. Çözüm ise öncelikle Bankalar Yasası`nın 14`üncü maddesinde değişiklik yapılması olarak gösteriliyor. Bankalar Yasası, el konulan bankaların tüm hisselerinin fona devrini öngörüyor.


YASA DEĞİŞTİRİLDİ;

Bankalar Yasası`nda, TMSF`ye devredilen bankaların hisseleri banka ortaklarının paylarıyla sınırlı tutuluyordu. Buna paralel çıkarılan Sermaye Piyasası Yasası`nda da el konulan bankaların borsada işlem gören hisselerinin Yatırımcıyı Koruma Fonu kapsamına alınmasını öngörüyordu. IMF ve Dünya Bankası`nın talebi doğrultusunda Bankalar Yasası çok kısa bir sürede Meclis`te değiştirilirken, yasanın SPK ile olan bağı da koptu. Hisselerin sahipliği fona devredilince, SPK da devreye giremedi. Değişiklikle, yatırımcılara ait hisselerine el konulmaması yoluyla bu sorunun çözülebileceği ve Yatırmcıyı Koruma Fonu`nun devreye sokulabileceği belirtiliyor. (RADİKAL)

Diğer Ekonomi Haberleri