Borsaya 13 büyük şirket geliyor

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, piyasada önümüzdeki sene büyük ölçekte 12-13 tane halka arz için hazırlık olduğunu söyledi.

Bigpara Haber

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından  düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada,  kongre hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin 2000 yılı öncesi bankacılık ve finans alanında yaşadığı  problemlerden bahseden Karadağ, o yıl sonrası bu alanlarda uluslararası  standartların yakalandığını aktardı.

Karadağ, 2000 yılı sonrası bankaların yakaladığı fırsatların şu anda  sermaye piyasalarının önünde durduğunu kaydederek, bankaların özellikle 2002 yılı  sonrası ekonomiye yapacağı katkıyı fazlasıyla gerçekleştirdiğini, bundan sonra da  katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Bankacılığın orta ve uzun yatırımları finanse etmekte zorlandığını,  temel kaynak olan mevduatla 10-20 yıllık yatırımların finansmanında doğal olarak  zorluk yaşanabileceğini aktaran Karadağ, "Biz ne yapacağız, kendi ürünlerimizle  bankacılarla birlikte ekonominin finansmanı için menkul kıymetleştirme ve sermaye  piyasalarını kullanacağız." diye konuştu.

Karadağ, bu amaçla, bu hedefler doğrultusunda gelecek süreçte yoğun  bir şekilde çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

"KÜÇÜK İŞLETMELERDE BAŞARIYI YAKALAYAMIYORUZ"

Büyük ölçekli, İSO 500'de, İSO 1000'de yer alan şirketlerin Borsa  İstanbul'a girmesi için yaptıkları çalışmalardan bahseden Karadağ, "Büyük  şirketlerin Borsa'ya gelmesi, halka arz edilmesi lazım. Çünkü 2011'den sonra  gördük ki küçük işletmelerde başarıyı yakalayamıyoruz. Ne patronlar, ne küçük  hisse yatırımcıları ne de sermaye piyasası kurumları olarak biz memnun oluyoruz."  ifadelerini kullandı.

Karadağ, hiçbir sıkıntısı olmayan, ölçeği yakalamış firmaların,  finansmana erişimi varsa ve kurumsallaşma anlamında problem yaşamıyorsa halka  arza gelmekte isteksiz olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Başkan Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kazan-kazan modeli ile gerçekten çok ciddi problemlerle karşılaşan,  özellikle öz sermaye yabancı kaynak oranı yabancı kaynak lehine büyümüş, bankalar  tarafından yerli veya yabancı kredi fonlaması almış, özellikle ekonomik  dalgalanmanın hem kurlarda hem diğer alanlarda yoğun olduğu dönemlerde kur riski  ve finansman giderleri nedeniyle çok ciddi sıkıntı yaşayan firmaları hedeflememiz  gerektiğini gördük. Bu anlamda kotasyon yönergemizin tamamını bu esaslar  doğrultusunda değiştirdik. Sermaye Piyasası Kurulumuz da onay verdi."

Karadağ, böylece, pasif yönetiminde sıkıntı yaşayan, ölçeği yakalamış,  ülke yatımına değer katan kurumları Borsa İstanbul'a kazandırmak için  büyük fırsat yakaladıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Bu anlamda tüm aracı kurumlara birlikte çalışma çağrısında bulunan  Karadağ, "İnşallah yakın dönemde hedeflerimiz doğrultusunda 1 milyar lira veya  dolar üstü piyasa değerli firmaları borsamızda göreceğiz. Bu sermaye  piyasalarımızda beklediğimiz hareketliliğin, canlılığın başlangıcı olacaktır.  Çünkü sermaye piyasası kurumları olarak önümüzde çok güzel günler olacağını  düşünüyorum." dedi.

"AYDA VEYA İKİ AYDA BİR BÜYÜK MONTANLI HALKA ARZ GEREKLİ"

Karadağ, uluslararası ve yerli talebi karşılamak için en az ayda veya  iki ayda bir büyük montanlı yeni arzlara ihtiyaçları olduğunu kaydederek, şu  ifadeleri kullandı:

"Bu yılın başından itibaren Türk hisse senetlerine ve menkul  kıymetlerine özellikle yurt dışı tarafından çok yüksek montanlı talep var. Bu  talep yeni ürünler gelmediği için karşılanamıyor. İlave Toptan Satışlar Pazarında  birkaç firmanın hisse satışıyla belki bir miktar market capte genişleme oldu ama  bizim yine en az ayda veya iki ayda bir büyük montanlı halka arzlara ihtiyacımız  devam ediyor. O tarafı canlandırmak, halka arzlara olan ilgiyi artırmamız için  yoğun çalışmamız gerekiyor."

Karadağ, hisseye olan talebi artırarak çalışmaları sürdürmeleri  gerektiğini kaydederek, uluslararası piyasalarla karşılaştırdıklarında günlük  işlem hacimlerinin çok iyi olduğunu, bu ay içerisinde 11 milyar liranın üzerinde  günlük işlem hacmini yakaladıklarını aktardı.

Başkan Karadağ, hem endekste hem günlük işlem hacminde şu an halen 10  milyar lira bandında hareket ettiklerini bildirdi.

"İSTANBUL, VİZYONUNA UYGUN BİR FİNANS MERKEZİNE KAVUŞACAK"

Karadağ, hisseye olan talebi canlı tutmaları amacıyla yaptıkları  çalışmalardan bahsederek, bu anlamda yeni projelerinin lansmanlarını yakında  gerçekleştireceklerini söyledi.

Borsa İstanbul'un teknolojik dönüşümünü Nasdaq iş birliği ile  gerçekleştirdiğini aktaran Karadağ, bu kapsamdaki çalışmalarına değindi.

Karadağ, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nin devam  ettiğini kaydederek, yakın gelecekte İstanbul'un vizyonuna uygun bir finans  merkezine kavuşacağını bildirdi.

Gayrimenkul sertifikalarının ilkini tanıttıklarını anımsatan Karadağ,  gelecek günlerde bu ürünü geliştirmeye, desteklemeye devam edeceklerini aktardı.

Karadağ, Borsa İstanbul olarak gelecek dönemde ülkenin büyümesine,  kalkınmasına katkı sumaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Diğer Piyasa Haberleri