Borsanın ‘Enerji’si Artıyor

Bigpara Haber

İMKB, sayıları günden güne artan enerji sirketlerinin bir tanesine daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yeni seçilen SPK baskanından onay bekleyen Bereket Enerji’nin halka arzının, en kısa sürede gerçeklestirilmesi planlanıyor.

Sirketin mevcut ödenmis sermayesi 1 trilyon 670 milyar. Sirket 2 trilyon 330 milyar liralik sermaye artırımının 1 trilyon liralık bölümünü halka arz oranı yüzde 25. Halka arz, sabit fiyatla talep yöntemi ile yapılacak.

Bereket Enerji Genel Müdürü Ceyhan Saldanlı ile borsa yolundaki sirketini konustuk...
Saldanlı, Bereket Enerji kendi grubu bünyesindeki sirketlerin elektrik enerjisi ihtiyaçlarını karsılamak üzere otoprodüktör statüsünde 1995 yılında Denizli’de kuruldu. Otoprodüktör statüsünde hidroelektrik santrali kuran ve isleten ilk sirketiz. Santral isletimi yanında bu santrallerin tasarımını da yapan bir mühendislik sirketiyiz. Elektrik enerjisi üretimine ise, 1997 yılında basladık.

Sirketimiz elektrik üretiminde, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan suyu kullanıyor. Birinci enerji üretim tesisimiz Denizli’ye 15 km mesafede Çörüksu Çayı’na bağlı Bereket Kanalı üzerinde kuruldu. Bu kanal üzerindeki iki santralin kurulu gücü 3.2 MW. Yıllık ortalama enerji üretim kapasitesi ise, 16 milyon kwh. Sirketimizin ikinci ve en büyük projesi ise muğla’da. Bu projemiz, Dalaman Çayı’nın üzerinde yer alan altı adet barajlı hidroelektrik santralinden olusuyor. Su andan bu altı santralden ikisi faaliyette: Dalaman 3 ve Dalaman 4. 2000 yılı aralık ayında da, Dalaman 5’in devreye alınmasıyla sirketin kurulu gücünü 25.7 MW’ye çıkartacağız. Dalaman 2 ve Dalaman 1 santralleri 2001 yılının ilk çeyreğinde, Dalaman 6 ise 2001 yılı sonunda faaliyete geçecek. Böylece toplam 45 MW’lik kurulu bir güce ulasmayı hedefliyoruz.

Sirketimizin diğer bir projesi de Aydın ili Nazilli sınırları içerisinde. Bu projemizin ismi Feslek projesi. Bu yatırımın fizibilite, sondaj ve proje çalısmaları tamamlandı. Enerji Bakanlığı’ndan da tesvik belgesini aldık. Bu santralimizin kurulu gücünün ise 9 MW olmasını hedefliyoruz.

Gündemde olan son projemiz ise, Adana’da Seyhan Nehri üzerinde kurulacak olan Mentas hidroelektrik santrali. Santralin 2002 yılı Mart ayında faaliyete geçmesini planliyoruz. Bu santralde de 40 MW gücünde olacak ve yılda 190 milyon kWh elektrik üretilecek.

Bereket Enerji hidroelektrik santral yapımı konusunda önemli bilgi birikimine, uzman bir kadroya ve ekipmana sahip. Bunun yanında islettiğimiz santralleri kendi bünyemizde projelendirmekte ve insa etmekteyiz. Bu sayede diğer hidroelektrik santrallerine göre çok daha düsük maliyet ve kısa sürede devreye alınan hidroelektrik santral projeleri gerçeklestirebiliyoruz.

Bereket Enerji Otoprodüktör grubu, ortaklarına yüzde 5 iskonto ile satıs yapıyor. Bu oran İMKB’de islem gören diğer otoprodüktör sirketleri ile karsılastırıldığında (Zorlu Enerji yüzde 12-13, Ak Enerji yüzde 15-25) oldukaç düsük seviyede. Tedas’a yaptığımız satıslarda ise iskonto oranımız yüzde 29 seviyelerinde. Sirketimiz ürettiği enerjinin tamamını otoprodüktör grup ortaklarına satıyor. Yüksek iskonto ile satıs yapılan Tedas’ın satıslarda payının olmaması, Bereket enerji’yi diğer otoprodüktör sirketlerine göre avantajlı kılıyor.

Türkiye’de elektrik talebi son yirmi yıldır ekonomideki hızlı büyüme, artan nüfus ve hızlı sehirlesmeye paralel olarak yılda ortalama yüzde 8.7 oranında artıyor. Elektrik talebinin önümüzdeki yirmi yılda da, yıllık ortalama yüzde 8-10 arasında büyümesini bekliyoruz. Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacının güvenilir olarak karsılanabilmesi için 2020 yılına kadar mevcut 26,125 MW’lik kurulu gücüne ek olarak yaklasık 84 bin MW’lik kapasite ihtiyacı söz konusu. Diğer bir deyisle mevcut kapasitenin yaklasık dört katına çıkarılması gerekiyor.

Elektrik fiyatlarının devlet kontrolünde olmasına rağmen, önümüzdeki dönemde iki sebepten dolayı artmasını bekliyorum. Türkiye’nin artan enerji açığını kapatmak için yapılacak yatırımları cazip kılmak. İkincisi ise, yabancı yatırımcıların sektöre olan ilgisini artırabilmek.

Bunun yanında elektrik fiyatlarının artmasını destekleyen bir unsur daha var. O da 2000 yılı basından bu yana uygulanan enflasyonla mücadele programı çerçevesinde aylık döviz sepeti devalüasyon oranının elektrik fiyat artısının altında kalması. Bu durum elektrik fiyatlarının döviz sepeti bazında reel olarak artısını sağlıyor.

Sermaye artırımı ve halka arz yoluyla elde edilecek gelir, ysirketimizin yürütmekte olduğu projelerin finansmanında kullanılacak. Ayrıca bu gelirle yeni yatırımlar yapmayı ve yeni projeler de üretmeyi planlıyoruz. (BORSAMATİK)

Diğer Piyasa Haberleri