Borsalar yataya döndü

Bigpara Haber

Güney Kıbrıs konusundaki gelişmeleri takip eden borsalar temkinli, gelişmeler takip ediliyor


Asya borsaları ve euro, Güney Kıbrıs için açıklanan yardım planına ilişkin karışıklıkla bugün yatay seyir izlerken, kayıplar yatırımcıların hâlâ bir son dakika anlaşması sağlanabileceği beklentileriyle sınırlı kaldı.

Güney Kıbrıs parlamentosu banka mevduatlarına vergi getirilmesi tasarısını geri çevirirken, bu durum ülkeyi finansal çöküşün eşiğine biraz daha yaklaştırmış oldu. Ancak Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) belirli sınırlarda likidite desteği sağlama sözü vermesi bir miktar rahatlama sağladı.

MSCI`nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yatay seyir izledi.  ABD`de S&P 500 endeksindeki düşüş dün de devam etti, ancak Güney Kıbrıs`a sağlanacak mali yardım karşılığında banka mevduatlarına vergi uygulanacağına dair planın parlamentodan onay alamamasının ardından gün sonuna doğru kayıplar azaldı.

Güney Kıbrıs`ta bankalardaki tasarruflara vergi uygulanmasına ilişkin tasarı, Avrupa`nın sağlayacağı yardımın koşuluydu. Parlamentonun vergi uygulamasını geri çevirmesiyle birlikte bu karar, tasarruf sahiplerinin paralarını geri çekmeye başlayacaklarına dair endişelerin hafiflemesini sağladı. Ancak aynı zamanda ülkenin kurtarılmasına yönelik çabaların havada kalmasına neden oldu. Bu arada ülkedeki bankalar Perşembe gününe kadar kapalı kalacak. Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle değer kaybeden enerji hisseleri borsada dünkü düşüşe öncülük etti.

Diğer Borsa Haberleri