Borsalar bu söylentiyle çalkalandı

Bigpara Haber
Son üç işlem gününde aralıksız yükselen uluslararası borsalar dün, kötü gelen ABD verileri ve İngiltere`de bir bankanın zor durumda olduğu hakkında çıkan spekülasyonlar sonucu tepetaklak oldu.


Pınar SUNGUR / REFERANS GAZETESİ 

ABD`de açıklanan ISM hizmetler endeksi verisinin ülkede ibrenin resesyonu işaret ettiğini göstermesi global borsalara satış getirdi.

İMKB`DE DÜŞÜŞ NEREYE KADAR? Tıklayın...

İngiliz bankasının zor durumda olduğu iddiası

Ayrıca kredilerde geri ödeme sorunu ile karşılaşan İngiliz banka Royal Bank of Scotland`ın (RBS) sermayesinin iyice eridiği hatta bu açığı kapatmak için 12.5 milyar sterline ihtiyacı olduğu iddiaları Türkiye dahil dünya borsalarındaki satışları hızlandırdı.

NEW YORK BORSASI TEPETAKLAK! Tıklayın...

Avrupa borsalarında kayıpların yüzde 3`lere çıkması İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`ndaki (İMKB) satışları da ateşledi. İMKB-100 Endeksi günü 1.369 puan yani yüzde 2,99`luk kayıpla 44.350 puandan tamamladı. Global borsalarda satışlar artınca dolar akşam saatlerinde 1.18 YTL`nin üzerine çıktı. 
 
Resesyon endişesi arttı

ABD ISM hizmetler endeksinin Türkiya saati ile 17.00`de açıklanması gerekiyordu. Ancak, verinin dışarıya sızdırılması olasılığına karşı alınan bir önlem sonucu verinin Türkiye saati ile 16.00`da açıklandığı belirtiliyor.

ISM`nin yüzde 50`nin altında gelmesi ekonomide daralma yaşandığı, yüzde 41`e inmesi ise resesyon anlamına geliyor. Bu arada zor durumda olduğu iddia edilen İngiliz banka RBS`nin euro borçlanıp İngiliz sterlini aldığı ve paritedeki oynaklık nedeniyle zor durumda kaldığı belirtiliyor.
 
Dün Dow Jones endeksinin güne yüzde 1,4 kayıpla başlaması da tüm dünya borsalarında moralleri bozdu. Dün öğleden sonraya kadar 1.1650 YTL ile 1.1750 YTL arasında işlem gören dolar, dış borsalarda satışlar artınca bir ara 1.1825 YTL`ye yükseldi.

ECB`nin faiz indirimlerini öne çekebileceği beklentisiyle gerileyen Euro/dolar paritesi liranın dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. YTL, dolar karşısında yüzde 0,42 değer kaybederken, euro karşısında yüzde 0,39 değer kazandı.

Diğer Genel Haberleri