``Borsadan büyük paralar kazanılabilir``

Robert Buckland, cesur yatırımcıların önümüzdeki 12 ay küresel borsalardan büyük paralar kazanmasının mümkün olduğunu keydetti

Bigpara Haber

Citi Yatırım Araştırmaları Global Hisse Senetleri Baş Stratejisti Robert Buckland, cesur yatırımcıların önümüzdeki 12 ay küresel borsalardan büyük paralar kazanmasının mümkün olduğunu, ancak daha fazla bir yavaşlamanın bu konuyu tehdit edici unsur olabileceğini kaydetti.



AA

Buckland, global ekonomideki trendler hakkında bilgi verdiği basınla sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, günümüzde yatırımcıların iştahının değiştiğini, getirilerin iyi olduğunu, ancak getirinin profilinin son derece dalgalı hale geldiğini söyledi.

ABD Merkez Bankası`nın (FED) faiz indirimi yapmasının ardından hisse senedi alıp almaması gerektiğini soranlara vereceği genel mesajın evet olduğunu belirten Buckland, “Ancak bir de ama var. FED`in 14 faiz indiriminde 12 kez küresel hisse senedi alarak para kazanmak mümkün olmuş, 2 defa da kaybedilmiş. Her zaman risk vardır” diye konuştu.

Günümüzde artık dünyanın geri kalan kısmının eskisi kadar ABD`ye bağımlı olmadığı görüşünü aktaran Buckland, bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 3,4-3,5 oranında büyüyeceği yönündeki tahminlerini değiştirmediklerini, ABD ekonomisindeki büyüme tahminini ise yüzde 3`den 2`ye çektiklerini söyledi.

Global hisse senedi stratejilerine değinen Buckland, FED faiz indirimine gittikçe global hisse senedi almanın tavsiye edilebileceğini, küresel portföy stratejisinde ABD ağırlığını azlatarak Avrupa ve gelişmekte olan pazarların ağırlığının arttırılabileceğini kaydetti.

Volatilite döngüsünün son derece hassas olduğuna işaret eden Buckland, diğer stratejileri ise kısa vadeli yatırım stratejisinde Amerika dışındaki finansal şirketlerin satın alınması, uzun vadede global büyümeye yatırım ve talep piyasası olgunlaştığında satmak olarak sıraladı.

“ABD EKONOMİSİ BATA ÇIKA BU DURUMDAN ÇIKACAK”

Robert Buckland, küresel karlarda yaklaşık yüzde 10 seviyelerinde bir büyüme öngördüklerini, gelişmekte olan piyasalarda ise bu oranı yüzde 12, Avrupa`da yüzde 8, Japonya`da yüzde 10`un üzerinde beklediklerini kaydetti.

Soruları da yanıtlayan Buckland, FED`in faiz indirimine ilişkin bir soruyu, “Dürüst olmak gerekirse, Avrupa ve gelişmekte olan piyasalardaki ekonomik durum büyük ihtimalle faiz hadlerinin indirimini gerektirmiyordu” diye yanıtladı.

ABD ekonomisinin hız kaybedeceğini, dolu dizgin gitmesini beklemediklerini ifade eden Buckland, “ABD evet hız kaybedecek. Ancak bizce ABD ekonomisi yolunu bulacak, bata çıka bu durumdan çıkacak. İlk kez tablolarda gelişmiş ülkelerin alt kısmında yer alacak” dedi.

Buckland, her zaman karlar düştüğünde hisse senetlerinde düşüş görülmeyebileceğine işaret ederek, “Küresel riskler açısından, cesur yatırımcıların önümüzdeki 12 ay küresel borsalardan büyük paralar kazanması mümkün. Ama daha fazla bir yavaşlama, bu konuyu tehdit edici unsur olabilir” görüşünü dile getirdi.

Satın alma ve birleşmelere ilişkin olarak da Buckland, buna ilişkin faaliyetlerin son aylarda duraklama geçirdiğini, bundan sonra satın alma ve birleşmelerin daha ziyade büyük şirketlerde gerçekleştirilmesini beklediklerini kaydetti.

Buckland, kolay para kazanma döngüsünden zor para kazanma döngüsüne doğru gidildiğini belirtti.

“TÜRKİYE OLGUNLAŞAN PİYASA, VOLATİLİTE YÜKSEK OLACAK”

Citi Yatırım Araştırmaları Türkiye Bölüm Başkanı Akın Tüzün ise Türkiye`de 1-2 yıl gibi kısa vadede risk açısından en önemli parametrenin faizler olduğuna dikkat çekerek, yurt dışındaki gelişmelerin Türkiye`de faizlerin düşmesi için gerekli ortamı sağladığını söyledi.

Uzun vadedeki en önemli konunun ise düşürülmesi gereken cari açık olduğunu belirten Tüzün, bu konuda görülebilir vadede ciddi iyileşme beklenmediğini, Türkiye`nin enerji bağımlılığı sürdükçe cari açığın devam edeceğini, ancak bu yıl cari açık finansmanında sorun görmediklerini ifade etti.

Türkiye`nin risk ve getiri açısından uzun vadede cazibesini koruduğunu vurgulayan Tüzün, “Ama Türkiye olgunlaşan piyasa, o nedenle volatilite yüksek olacak” dedi.

Global piyasalardaki risklerden Türkiye`deki piyasaların etkilendiğini, ancak bunun ülkenin temel olarak doğrudan etkilenmesine neden olacak bir risk olmadığını kaydeden Tüzün, Türkiye`ye ilişkin uzun vadeli görüşlerinin büyümenin devam edeceği, enflasyon ve faizlerin düşüş trendinde olacağı, kurun seviyesinin de nispeten kuvvetli kalacağı yönünde olduğunu aktardı.

Akın Tüzün, kısa vadedeki görüşlerinin devamlı değiştiğini belirterek, beklentilere ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

“Yıl sonu beklentiler için, büyümenin sekteye uğramadan devam edeceğini öngörüyoruz. Faizlerde bu sene sonuna kadar iki kez daha 25 baz puanlık bir faiz düşüşü bekliyoruz. Önümüzdeki sene sonunda Merkez Bankası faizlerinin yüzde 13`lere kadar düşeceğini bekliyorum. Büyüme devam edecek, ama reel faizler yüksek kalmaya devam edecek. Çünkü hem enflasyon hem faiz aynı paralellikte düşerse, aradaki reel faizler yüksek kalmaya devam edecek. Bu da kuru sağlıklı bir şekilde devam ettirecek.”

Diğer Genel Haberleri