Borsada beklenti devam ediyor mu?

Moody’s’i bahane eden İMKB soluksuz yükselişine ara verdi. Ancak, orta ve uzun vadede yükseliş beklentisi devam ediyor

Bigpara Haber

Moody’s’i bahane eden İMKB soluksuz yükselişine ara verdi. Ancak, orta ve uzun vadede yükseliş beklentisi devam ediyor



Ayfer  YILDIZ / Milliyet

Kasımdan bu yana soluksuz değer kazanan İMKB endeksi, Moody’s’ten yılın ilk yarısında not artışı gelmeyeceği algısıyla yükselişine ara verdi. Endeks, dün beklentilerden düşük gelen dış ticaret verisiyle gün içinde yüzde 1’i aşan oranda yükseldi. Ancak, kapanışı yüzde 0.25 düşüşle 78.783 puandan yaptı. Böylece, 5 günlük kayıp yüzde 9 oldu.

Yabancı payı %65.6

Yabancı satışları dikkat çekerken, 22 Ocak’ta yüzde 66.1 olan yabancı payı 30 Ocak‘ta yüzde 65.6’ya geriledi. Satışların kâr realizasyonu olduğuna dikkat çeken analistlere göre, borsada beklenti hikayeleri bitmiş değil. İlk yarıda olmasa bile bu yıl içinde Moody’s’ten not artışı beklentisi korunuyor.

Bu arada, İMKB’nin lokomotifi bankalarla ilgili gelişmeler de yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.

‘En fazla banka hisseleri düştü’

Gökhan Uskuay
Global Menkul Stratejist




“İMKB’de bankalarda başlayan düşüş tüm piyasayı etkiledi. Bu nedenle yüzde 15 kredi büyümesinin sağlanabilmesi için MB ve BDDK’nın atacağı olası adımlar bankacılık sektöründe satış getirmiş olabilir. Not artırımı çok etkili olsaydı, tahvil piyasasında faizlerin yüzde 6.5-7’ye kadar yaklaşması gerekirdi. Tüm dünyada likidite bol ve faizler düşük. Yükselişin ana dinamikleri kaybolmuş değil ama ana aktör olan bankalar biraz oyun dışı kalmış görünüyor. İMKB’ye ilgi devam eder ama finans dışı hisseler daha fazla ön plana çıkar. Endeks bazında ciddi bir toparlama görmek istiyorsak 18’e olan kredi büyüme hızında gerileme görmemiz gerekiyor. Gidenin gelmesi bu yüzden biraz zaman alacak.”

‘Borsa köpüğü geri verdi’

Yunus Kaya
Gedik Yatırım Analist

“Haziranda sıcak para girişi başladı. Kasımda Fitch’den gelen not artırımı yatırım girişini hızlandırdı. Aracı kurumların 2013 tahminleri ilk ayda yakalandı. Düzeltmesiz yükseliş beraberinde hızlı düzeltme riskini artırdı. Satışları Moody’s tetikledi. Yakın vadede ‘yatırım yapılabilir’ seviye beklentileri kırıldı. Not beklentisiyle ocakta yüzde 10 yükselen borsa köpüğü geri verdi ve 20 gün önceki seviyesine döndü. Ancak dolar/TL ve faiz cephesinde fazla hareket etmedi. İMKB yükselen trendin devamı için 77.500 üzerinde kalması gerekiyor. Aksi takdirde düşen trende girer.”

‘Dalgalanmalar normal’

Gülay Elif Girgin
Ata Yatırım Başekonomist

Haberin Devamı



“Moody’s’in açıklamaları hayal kırıklığı yaratsa da cari açık ve döviz rezervlerinin artırılmasına yönelik açıklamaların hiçbiri sürpriz değildi. Aşağı yönlü piyasa tepkisi kısa vadeli bir bakış açısını yansıtıyor. Uzun vadeli bakıldığında, Türkiye ekonomisi yapısal olarak doğru yönde ilerliyor. Moody’s’in dışsal kırılganlık endeksini yüzde 181.1’den 154.4’e düşeceği öngörüsü çok önemli. Moody’s’in bu yıl içinde notu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkaracağını düşünüyoruz. Piyasalar tarafında ise bu geçiş döneminde kısa dönemli dalgalanmalar görülecektir.”

Diğer Borsa Haberleri