Borsacılar Başkan Birsen`i Dinlemedi

Bigpara Haber
Birsen`in çağrısı bile, söylentilerin etkisiyle yaşanan düşüşü durdurmadı. Güne başlarken toparlanma eğilimi gösteren Endeks, tahvil ihalesi sonucunda çıkan faizin etkisiyle keskin bir düşüş yaşadı.



Önceki günkü yüzde 7.13 oranındaki düşüşün ardından İMKB endeksi, dün de yüzde 5.06 oranında değer kaybederek günü 11.313 puandan kapattı. Başbakan Bülent Ecevit`in yanı sıra İMKB Başkanı Osman Birsen`in temkinli uyarılarına rağmen, panik havasının dağılmadığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında yoğun satışlar gözlendi. İlk seansta önceki günkü düşüşe tepki olarak alım yönünde hareket eden endeks, ilk seansı 11.935 puandan kapatmasına rağmen, özellikle ikinci seansta bono faizlerindeki yükselişin piyasayı tedirgin ettiği gözlendi. Seans boyunca satışların hakim olduğu piyasada endeks yüzde 5.06 oranında değer kaybederek dolar bazında 1.65 cent seviyesine geriledi. İlk seansta 110 trilyon olarak gerçekleşen işlem hacmi gün sonunda toplam 327.6 trilyon liraya ulaştı. Değer kazanan sektör endeksi olmazken, en fazla değer kaybı yüzde 9.05 ile turizm sektörü endeksinde gerçekleşti.


AB ilişkilerinde yaşanan gerginliğin yanı sıra, yurtiçinde bir süredir gündemde kalmaya devam eden kasırga operasyonunun daha fazla genişleyebileceği endeşesi ile birlikte faiz oranlarında temel bir nedene dayandırılamayan yükseliş piyasayı olumsuz etkilemeye devam etti. AB ile ilişkilerdeki gerginliğin yanı sıra 2001 yılı bütçesi için gerekli gelir artırıcı önlemlerin henüz kesinlik kazanamamış olmasının da faizlerin yükselmesinde önemli bir etken olarak gösterilirken, uzmanlar düşüşün tamamen söylentilerden kaynaklı panik satışlardan kaynaklandığını ileri sürüyor. Önemli bir destek seviyesi olarak görünen 11.500`ün aşağı doğru kırılmış olmasının olumsuz bir gösterge olduğuna işaret eden uzmanlar, faizlerdeki yükselişin durması durumunda yukarı yönlü hareketin yeniden hız kazanabileceğini vurguluyorlar.


BİRSEN; SÖYLENTİLERE ALDIRMAYIN;

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, sermaye piyasasında yatırımların söylentilere göre yönlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Birsen, birçok söylentinin çıktığını, ancak bu söylentileri izleyerek yaratılan harekete katılanların sayısının da geçmişe göre daha az olduğunu kaydetti.
Finans Diyalog Konferans Heyeti`nin düzenlediği Türk Bankacılığı`nda ve Sermaye Piyasalarında Yeni Eğilimler başlıklı konferansa katılan Birsen, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Birsen, son dönemde artan söylentileri ilişkin bir soru üzerine söylentilere göre sermaye piyasasında yatırımların yönlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Birsen, Birçok söylentinin çıktığını biliyoruz. Ama onu takip ederek bu harekete katılanların sayının da geçmişe göre daha az olduğunu görüyoruz. Bu da memnuniyet verici. Ümit ederiz bunlar geçici hareketlerdir. Bu açıdan da çok fazla tereddüt yok dedi.


Birsen, söylentilerin yoğunlaştığı şirketlerden özel açıklama istenip istenmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Özellikle piyasadaki fiyat hareketliliği belli ölçekler dışına çıktığı zaman biz bu konuda bilgi istiyoruz. Bilgileri de hemen kamuoyuna duyuruyoruz. Bunun dışındaki dedikoduların resmi ve bir dayanak olma özelliği yok diye konuştu. Birsen, batan bankalardan gelen bir miktar paranın borsada batırıldığı konusundaki başka bir soru üzerine detayları bilmediğini söyledi. Birsen, Böyle bir şey olduğunu zannediyorum. Hem bu söylentiler, daha sonra da yalanlandı. Borsanın gelişimi borsada yatırım yapanların lehine sonuçlanıyor. İstisnai halde böyle zararlar ortaya çıkabiliyor. Böyle bir sonucun olduğunu ben zannetmiyorum dedi. Birsen, fiyat hareketliliğinin çok olduğu dönemlerde daha uzun vadeli bir yaklaşımın öneminin ortaya çıktığını da vurguladı.
Birsen, konferansta yaptığı konuşmada da Türkiye`de yaşanan finans sorunlarının başında kısa vade geldiğini belirtti. Birsen, uzun vadeye dönüş için özel emeklilik fonlarının yaratılması ve iletişim alanında özelleştirmenin şart olduğunu söyledi.
(FİNANSAL FORUM)

Diğer Ekonomi Haberleri