Borsacılar Bankalarda Şeffaflık İstiyor

Bigpara Haber
Demirbank`ın TMSF`ye devrinin ardından borsacılar, sektördeki hisselere güvenilebilmesi için bilgilerin şeffaf olması gerektiğini kaydettiler.



TMSF`ye devredilen her bankanın ardından bu son şekilde açıklama yapılmasına rağmen bir süre sonra yeni bankaların da eklenmesi bankacılık sektörüne yatırım yapmış olanların tedirgin olmasına ve güven kaybına yol açıyor. Gelişmelerin sistemin rehabilitasyonu açısından olumlu, ancak yatırımcı açısından bakıldığında zor ve tedirgin edici bir durum olduğunu belirten borsacılar, Biz kimin ne sorunu olduğunu bilemiyoruz. Yatırımcı da bilemiyor. Bu nedenle yatırımcı sektördeki hisselerden hangisine yatırım yapacağına karar veremiyor. bilmeden bu hisseleri alanlar da zarar ediyor. Bilgilerin açık olmaması sermaye piyasaının temel felsefesine aykırı. Ayrıca böyle sorunlu bankalar varsa tümünün birden ele alınması lazım. Bir anda ciddi bir şekilde rehabilitasyona başlanmalı değrelendirmesinde bulundular. İMKB`de halka açık 17 bankanın hissesi işlem görüyor. Bu hisselerin toplam piyasa değeri kasım ayı başında yaklaşık 17.8 katrilyon liradan aralık başında yüzde 45 gerilemeyle yaklaşık 9.8 katrilyon liraya düştü. Geçen yıl Aralık ayında da borsaya kote bankalardan Esbank ve Yaşarbank`ın hisselerinin tamamı TMSF`ye devredilmişti. Bu iki bankanın hisseleri İMKB`de işlem görmüyor. Demirbank`ın ise işlem sırası dün sabah kapatıldı.
IMF desteğinin uzantısı


Bir aracı kurum üst düzey uzmanı da, Biz bütün banka hisselerini olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz. Aslında Demirbank`ın böyle bir sonuçla karşılaşacağı piyasayı iyi izleyenler tarafından farkedilmişti. Bu aşamadan sonra benzer büyüklükte bir şey olabilme ihtimali yok görünüyor dedi. Bu gelişmenin IMF`nin vereceği desteğin bir uzantısı olduğunu belirten söz konusu yetkili, Biz tam bilgilere sahip değiliz ama faizlerdeki artışla Demirbank`ın öz sermayesinin yara aldığı haberlerde belirtiliyor. Bu durumda IMF bütün bankaları incelemiştir. Eğer başka bir banka olsaydı açıklanırdı. Sisteme güvenin yerine gelmesi gerekir. Genel olarak hem banka hem de banka dışı sektörde bilgilerin açıklanması daha çok Avrupa standartlarında olması lazım. bilgi açıklama konusunda bir aşama kaydedilmiştir. Ama bunun daha gelişmesi şart şeklinde konuştu. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Ekonomi Haberleri